Joodse familienovelle van Mirjam Meijer

© Amphora Books

Mirjam Meijer, zus van de Nederlandse journalist Ischa Meijer, schreef met ‘Hannah heet ik – Hannah Cohen’ een fijngevoelig portret van een beschadigde, joodse familie.

‘Hannah heet ik – Hannah Cohen’ (uitgegeven bij Amphora Books) is het fictiedebuut van Mirjam Meijer (°1946). In negen verhalen laat ze diverse personages hun zeg doen over de desintegratie van een familie.

Meijer liet al van zich horen toen ze in 1996 een boekje schreef over haar overleden broer én Nederlandse media celibrity Ischa Meijer, ex-partner van Connie Palmen. Mirjam Meijer is de jongere zus van Ischa en wou met ‘Mijn broer Ischa’ de eenzijdige, vaak negatieve visie van haar broer op de familie bijstellen. Haar uitgepuurde getuigenis is het ideale tegengif voor ‘I.M.’, het geromantiseerde heiligenleven dat la Palmen aan haar partner wijdde.

‘Hannah heet ik – Hanna Cohen’ doet op een zelfde uitgepuurde, sobere manier verslag van een kapot gezin waarin het er echter helemaal niet kapot aan toe gaat. Zonder veel poeha laat Meijer via de verschillende vertelperspectieven van dochter Hannah, moeder Rosa en zoon Simon zien hoe overlevingsdrang ondanks scheiding (de vader David verlaat zijn vrouw) en onheil (het oorlogsverleden van de familie in een concentratiekamp) heel veel goede, zelfs poëtische momenten heeft.

In negen staties werkt Meijer naar de ontknoping toe. Soms wordt ze wel eens te expliciet maar je blijft het verhaal geboeid verder lezen tot het na het bezoek aan de voorouderlijke synagoge en het oorlogskamp zijn geheim prijsgeeft.

En sourdine

Meijers novelle is geen grote literatuur maar straalt in al zijn ongedwongenheid iets van een klassieke schoonheid uit. Met Arnon Grunberg, Marcel Möring en Leon De Winter heeft de Nederlandse literatuur al schrijvers van wereldklasse die ieder op hun manier in hun romans reeds op zoek gingen naar hun joodse roots. Meijer doet dit in deze novelle heel wat kleinschaliger en gedempter maar niet zonder verdienste. Wie houdt van het sfumato op schilderijen of de sourdine in muziek, zal in dit onopvallende maar fijngevoelige verhaal zeker zijn gading vinden.

Frank Hellemans

Mirjam Meijer, ‘Hannah heet ik- Hannah Cohen’,Amphora Books, Amsterdam, 81 blz., 15 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content