'Als we in deze situatie blijven, als Charles Michel absoluut onze steun wil in het parlement voor zijn minderheidsregering, wel, dan wordt hij de marionet van de N-VA', zegt voormalige vicepremier Jan Jambon zaterdag in een interview met de Franstalige kranten La Libre en La Dernière Heure. In De Afspraak had N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdagavond overigens ook al laten verstaan dat de premier 'nu in alle openheid de marionet is van Bart De Wever'.

'In de oppositie interesseren compromissen ons niet. Wij willen 100 procent ons programma uitvoeren. Als hij steun van de N-VA onderhandelt, dan zal hij onze marionet zijn. Maar als hij steun van de PS onderhandelt, dan zal hij de marionet van de PS zijn', benadrukt Jambon.

Jambon komt in de interviews ook terug op de uitspraken van zijn partijgenoot Theo Francken, voormalig staatssecreatris voor Asiel en Migratie. Volgens Francken stapt hij enkel weer in een coalitie met de MR als België uit het VN-migratiepact stapt. Jambon zegt in het interview met de Franstalige kranten te begrijpen wat Francken wil zeggen, maar dat het voorbarig is dat vandaag zo te formuleren. 'We gaan van het pact niet de grootste inzet maken van regeringsonderhandelingen',aldus Jambon.