Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

De Wever: 'Maak me zorgen om morgen'

Bart De Wever heeft dan wel de verkiezingen gewonnen, echt feesten doet hij niet. "Dat is meer iets voor de militanten. Mij verantwoordelijkheid ligt morgen, als er contacten met andere partijen moeten worden gelegd. En daar maak ik mij zorgen over", vertelt hij in de VTM NIEUWS-studio in het Vlaams parlement. "Wat er morgen op mij afkomt, is geen eenvoudig plaatje. De Vlaming heeft duidelijk gekozen, maar de keuze van de Franstalige kiezer is heel wat anders. In Wallonië zie je de doorbraak van de communisten."

Open VLD bereid te spreken

Open VLD is bereid te spreken over een regeringsvorming, zolang het gaat over het sociaal-economische. "Aan het splitsen van het land doen wij niet mee", stelde Oost-Vlaams lijsttrekker op de Kamerlijst Alexander De Croo. De Croo gelooft dat het mogelijk is voor 21 juli twee regeringen te vormen.

Zowel De Croo als zijn collega-lijsttrekker op de Vlaamse lijst Mathias De Clercq benadrukten op VTM dat de Vlaamse liberalen goed standhouden. "De doodsverklaringen waren al uitgestuurd", schetste De Clercq de opluchting in het Open VLD-kamp. Ze wezen erop dat hun partij er federaal op vooruit gaat - voorlopig met één zetel - en dat in Oost-Vlaanderen in sommige gebieden nog stemmen moeten worden geteld waar de liberalen doorgaans sterk staan.

Hun partijvoorzitster Gwendolyn Rutten mag alvast telefoon verwachten vanuit N-VA, liet N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts nadien horen. Om nadien te preciseren dat zijn partij zowel Vlaams als federaal haar verantwoordelijkheid wil opnemen en met alle Vlaamse partijen gesprekken zal hebben, "ook met de socialisten". "We hebben een mandaat gekregen, dus zullen we de Vlaamse partijen contacteren", aldus Weyts.

CD&V, Open VLD en SP.A hebben Vlaamse meerderheid in Kamer

De drie huidige Vlaamse partners van de federale meerderheid hebben op basis van de voorlopige resultaten een Vlaamse meerderheid in de Kamer. N-VA zou 34 zetels halen, zeven meer dan in het uittredende halfrond. CD&V zou een zetel bijwinnen en op 18 komen. Open VLD en SP.A zouden elk op 13 zetels blijven. Groen wint een zetel en komt op zeven. Vlaams Belang krimpt tot drie zetels, liefst negen minder dan vandaag.

CD&V, Open VLD en SP.A zouden dus 44 zetels hebben van de vermoedelijk 86 Vlaamse zetels in de Kamer. Door de splitsing van BHV verliezen de Vlamingen immers twee van de 88 Vlaamse zetels omdat in Brussel wellicht geen van de Vlaamse lijsten een verkozene zullen halen.

Siegfried Bracke scoort goed in Oost-Vlaanderen

Voor de Kamerverkiezingen haalt Siegfried Bracke (N-VA) in Oost-Vlaanderen voorlopig de meeste voorkeurstemmen, met 16.728. Alexander De Croo (Open VLD) volgt met 12.513, Pieter De Crem (CD&V) met 9.950, Leen Dierick (CD&V) met 8.797, Sarah Smeyers (N-VA) met 6.385, Goedele Uyttersprot (N-VA) met 5.864, Karin Temmerman (SP.A) met 5.856, Peter Dedecker (N-VA) met 4.805, Peter Buysrogge (N-VA) met 3.999 en Barbara Pas (Vlaams Belang) met 3.912.

Bart De Wever federaal stemmenkampioen

Op federaal niveau steekt Bart De Wever er met kop en schouders boven uit. De N-VA-voorzitter kreeg meer dan 220.000 gekleurde bolletjes achter zijn naam. Hij heeft daarmee enkele straatlengtes voorsprong op CD&V-lijsttrekker Servais Verherstraeten die voorlopig uitkomt op ruim 40.000 stemmen. Groen-lijsttrekster Meyrem Almaci staat voorlopig op drie met bijna 33.000 stemmen.

Paul Magnette: 'Socialistische familie blijft de grootste van het land'

In een eerste reactie zegt PS-voorzitter Paul Magnette dat de regeringspartijen stand hebben gehouden. "In Vlaanderen is de N-VA er duidelijk op vooruitgegaan, maar vooral ten koste van extreem-rechts. De regeringspartijen houden stand en de socialistische familie blijft de grootste van het land", zei Magnette.

PS blijft de grootste, maar verliest meer dan 8 procent

Aan Franstalige kant behaalt PS 27,5 % (-8,4). MR volgt op de voet met 26,8 %. CDH: 12,4 %, Ecolo: 9,6 %; PTB-GO!: 6,5 %; FDF: 6,4 %.

Bart De Wever: 'Wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land'

'Vlamingen hebben gekozen voor verandering. We hebben een sterk democratisch mandaat in handen gekregen. We moeten de economie weer aanzwengelen, voor meer jobs zorgen en de pensioenen en de uitkeringen betaalbaar houden. Dat is geen eenvoudige opdracht', aldus Bart De Wever in zijn overwinningsspeech.

Hij benadrukte dat het nodig is 'de belangen van Vlaanderen ook op het federale niveau' veilig te stellen, waarbij hij meteen opmerkte dat 'het oordeel van de Vlaamse democratie en Franstalige democratie nog nooit zo uiteenlopend' was. 'Wij willen geen lange politieke crisis. Ook op het federale niveau willen wij derhalve graag het initiatief nemen om te kijken wat er mogelijk is', luidde het.

Dat zijn voor N-VA echter 'zorgen voor morgen', bezwoer De Wever zijn toehoorders. Hij benadrukte dat zijn partij het niet cadeau heeft gekregen. 'Maar we hebben het gedaan: wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land. Wij schrijven vanavond geschiedenis. De geschiedenis van een Vlaanderen dat rechtop loopt. Een Vlaanderen dat zelfbewust zijn eigen toekomst kiest'.

Volledige uitslag Antwerpen: winst voor Groen en N-VA

Voor de Kamerverkiezing scoort N-VA in het kanton Antwerpen 34,36 procent, 9 procentpunten meer dan in 2010. De tweede partij is er SP.A, dat weliswaar 3,25 procentpunten inboet tot 16,46 procent. Daarna volgen Groen, dat 13,84 procent haalt, PVDA+, met 8,85 procent, Open VLD, met 8,80 procent, CD&V, met 8,65 procent en Vlaams Belang, met 7,71 procent.

N-VA grote winnaar van de federale verkiezingen

N-VA lijkt dé grote winnaar te worden van de federale verkiezingen. Met 39% van de stemmen geteld haalt de partij maar liefst 33,8%. Dat is ruim meer dan de gehoopte dertig procent, die hen incontournable moet maken. Voor CD&V wordt het nipt. Ze groeien wel een procentje, maar blijven onder de twintig procent. "Als er iemand het initiatief moet krijgen om een federale regering te vormen, is dat de N-VA". Daarover is de Raad van Wijzen van VTM NIEUWS het unaniem eens. "Er zal een telefoontje van het kabinet van de koning naar de N-VA gaan, om hen het veld in te sturen."

BELGA
© BELGA

Gerolf Annemans: 'Vlaams Belang is niet dood'

Grote ontgoocheling bij het Vlaams Belang. 'Uitslag van de verkiezingen is barslecht en doet heel veel pijn', zegt Gerolf Annemans, voorzitter van het Vlaams Belang. 'We blijven vanaf morgen in de Kamer actief. Vlaams Belang is niet dood. We gaan door.'

Kris Peeters: 'Wij staan klaar'

N-VA moet als grootste partij het initiatief nemen voor de vorming van een federale regering. CD&V staat klaar om de verantwoordelijkheid te nemen. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

PS verliest 2 zetels

De PS, CDH en Ecolo verliezen in de Kamer zetels.

PS: 24

MR: 20

CDH: 8

Ecolo: 7

PTB: 2

FDF: 2

'Mijn rol in het parlement lijkt uitgespeeld' (Jean-Marie Dedecker)

Met bijna een derde van de stemmen geteld ziet het eruit dat Lijst Dedecker de kiesdrempel niet zal halen. "Mijn rol in het parlement lijkt dan ook uitgespeeld. De tendens is er", aldus voorzitter Jean-Marie Dedecker in een eerste reactie. "Ik denk niet dat het nog goed komt, al is het nog wachten op de resultaten uit Middelkerke", vertelde Dedecker vanuit zijn woonst in Middelkerke. "De N-VA overklast op dit moment alles. Het succes van de N-VA is de ondergang geworden van Lijst Dedecker. Het is een opdoffer maar het was ingecalculeerd."

Maar aan opgeven denkt hij niet. "We gaan de schouders niet laten zakken. Ik heb een hekel aan verliezen en als sportman heb ik meer verloren dan gewonnen, maar soms waren er ook klinkende successen. In het verleden flirtte Groen en N-VA ook met de kiesdrempel. We blijven voortbestaan, en we hebben een oorlogskas om verder te werken. Ik zetel nog in de gemeenteraad van Middelkerke en ben ook nog voorzitter van de partij", blikt hij al vooruit.

Belga
© Belga

Voorlopig geen Kamerzetel voor Peter Mertens

PVDA+ blijft voorlopig onder de verwachtingen. De partij had gehoopt minstens één Kamerzetel binnen te halen in Vlaanderen, maar haalt vooralsnog nergens de kiesdrempel. In Antwerpen, waar voorzitter Peter Mertens opkomt, staat de partij met 605 van de 1.380 bureaus geteld op 4,48 procent, weliswaar meer dan het dubbele van het resultaat in 2010, maar niet voldoende om een Kamerzetel te halen. Daarna volgt Limburg, met 3,63 procent, Oost-Vlaanderen, met 2,41 procent, Vlaams-Brabant met 2,37 procent en West-Vlaanderen, met 1,71 procent.

Ook in het zuidelijke landsdeel blijft de partij onder de verwachtingen, al is er wel een enorme uitschieter van 10,64 procent in Luik. Daarna volgt Namen met 3,38 procent, Henegouwen met 1,63 procent, Luxemburg met 1,50 procent en Waals-Brabant met 1,45 procent.

In Brussel-Hoofdstad lonkt mogelijk nog de kiesdrempel, met 4,21 procent.

Zetelverdeling: N-VA wint 7 zetels, Vlaams Belang verliest er 9

De zetelverdeling op basis van voorlopige uitslagen:

N-VA 33 (+6)

CD&V 18 (+1)

SP.A 13 (=)

Open VLD 14 (+1)

Groen 6 (+1)

Vlaams Belang 3 (-9)

De Croo: 'N-VA moet initiatief nemen om regering te vormen'

Herman De Croo, lijstduwer voor de Open VLD in het Vlaams parlement, ziet een grote verschuiving van het Vlaams Belang naar de N-VA. 'Ik denk dat de laatste emmer van de Vlaams Belangers nu op de akker van de N-VA is terechtgekomen', aldus De Croo, die meent dat die verschuiving kan een radicalisering van N-VA met zich kan meebrengen. De Croo ziet echter ook een zekere stabilisering. De CD&V scoort zoals verwacht, de resultaten van Open VLD en SP.A liggen misschien iets hoger dan verwacht en ook Groen is erop vooruit gegaan. De Croo benadrukt op VRT ook dat de N-VA nu het initiatief moet nemen om een regering te vormen.

Groen: 'Doorbraak in zicht'

Volgens Groen-ondervoorzitter Elke Van den Brandt is de tendens van de verkiezingsuitslagen positief. "Op de meeste plaatsen winnen we 2 à 3 procent." "Een zetel in de provincie Limburg komt nu echt in zicht," zei ze aan de VRT, "dat zou echt een doorbraak zijn." Van den Brandt leidde ook de campagne van haar partij. "Een doorbraak is in zicht", luidde op de televisie haar algemene conclusie.

Uitslagen per provincie: N-VA wint, Vlaams Belang verliest

West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen wordt N-VA de grootste partij voor de Kamer. Met 15% van de stemmen geteld haalt de lijst van Brecht Vermeulen 28,3%. CD&V doet het ook goed en haalt 21%. Ook SP.A is een winnaar. De partij groeit er 4,3% en wordt de stevige derde. De grote verliezer is Vlaams Belang. Het verliest 4,5% en belandt er momenteel onder de kiesdrempel.

Limburg

Ook in Limburg lijkt N-VA federaal over de dertig procent te gaan. Met een vijfde van de stemmen geteld groeit de partij er met 4,2%. CD&V blijft ook hier de tweede, met 21,4%. Verder is er SP.A (16,9%), Open VLD (11,3%) en Groen (7,5%). Vlaams Belang krijgt klappen en verliest 7,3%.

Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant is 9% van de stemmen geteld. Volgens de eerste resultaten scoort de N-VA met lijsttrekker Theo Francken goed, met 25,8%. Ook Maggie De Block scoort hier 21,4% voor Open VLD. CD&V presteert minder, en haalt maar 15,9%.

Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen is 7% van de stemmen geteld. In deze provincie torent N-VA boven de rest van de partijen uit: met 32% zitten ze ver boven de 19,2% van CD&V. Open VLD volgt nog lager, samen met SP.A.

Eerste volledige Waalse uitslag: PS verliest, PVDA boven kiesdrempel

De eerste volledige Kamerresultaten van Wallonië zijn binnen. In het kanton Verlaine, in de provincie Luik, blijft de PS de grootste partij, ondanks verlies. De partij verliest 4% en komt op 30,1%, de MR wint 5% en haalt bijna 29%. Het cdH verliest een procentje en komt op 12,25%, Ecolo valt van 17,8% terug op 9,27%, een halvering dus. De PTB haalt 5,94% in Verlaine en haalt dus de kiesdrempel. Dat is niet het geval voor de PP (4,43%) en het FDF (2,32%).

Joke Schauvliege verliest in thuisbasis

In de Oost-Vlaamse gemeente Evergem lijkt de CD&V, de partij van Vlaams minister en lijsttrekker Joke Schauvliege, meer dan drie procent te moeten inleveren. Met tien van de dertig bureaus geteld haalt de partij er 22,19 procent (-3,24). De N-VA is er (voorlopig) de grootste met 31,66 procent (+21,04). Open VLD en SP.A halen om en bij de dertien procent en houden stand. Groen tekent winst op, Vlaams Belang verliest 8,36 procent.

Bart De Wever heer en meester in provincie Antwerpen

Volgens de eerste officiële resultaten haalt N-VA in de kieskring Antwerpen voor de Kamer tussen 34 en 48 procent. N-VA haalt voorlopig 34,97 procent in Antwerpen, 38,80 procent in Boom, 47,11 procent in Brecht, 38,61 procent in Herentals, 39,63 procent in Hoogstraten, 38,33 procent in Mol, 37,58 procent in Turnhout, 39,27 procent in Westerlo en liefst 48,54 procent in Zandhoven. In die kantons is ongeveer de helft van alle bureaus geteld.

Ook CD&V gaat er in de meeste kantons enkele procenten op vooruit, behalve in Herentals en Hoogstraten. In de stad blijft de partij quasi status quo, van 9,02 naar 9,35 procent.

De verliezers zijn SP.A, Open VLD en, vooral, Vlaams Belang. Die laatste verliest vaak 10 procent en meer, zoals in Antwerpen zelf, waar de partij terugvalt van 18,56 procent naar 7,06 procent.

Belga
© Belga

N-VA verliest in Leuven, SP.A status quo

Met 20 op de 164 bureaus gesteld voor de Kamer blijft de N-VA de grootste partij in het kanton Leuven, al verliest de partij daar ruim 3%. Groen wint er bijna 3%, Open VLDwint er 2,7%, CD&V wint 1,6%. SP.A blijft status quo, Vlaams Belang verliest ruim 4% en duikt onder de kiesdrempel. PVDA+ haalt de kiesdrempel niet.

Belga
© Belga

Lode Vereeck: 'Witte Zondag'

Lode Vereeck, Limburgs Open VLD-kandidaat op de opvolgerslijst voor de Kamer, ziet ondanks de voorlopige resultaten een "heel duidelijk Maggie-effect", maar ook een "Witte Zondag". Daarmee alludeert hij op de achteruitgang die Vlaams Belang tot nu toe neerzet in zowat alle resultaten. "Dat is het tegenovergestelde van een Zwarte Zondag. Als liberalen hebben we hun stijl en aanpak sterk bestreden. Het is een goede zaak dat de democratische partijen een sterk resultaat neerzetten", aldus Vereeck op VTM.

PVDA+ en Lijst Dedecker rond kiesdrempel

Een Kamerzetel voor PVDA+ of Lijst Dedecker lijkt vooralsnog erg zeer onzeker. In respectievelijk Antwerpen en West-Vlaanderen zitten Peter Mertens en Jean-Marie Dedecker rond de kiesdrempel.

Belga
© Belga

25 mei dreigt voor Vlaams Belang zijn zwarte zondag te worden

Het doel van 10 procent dat Vlaams belang zich gesteld had, lijkt ver weg en in sommige provincies flirt de partij zelfs met de kiesdrempel. N-VA lijkt er in de meeste provincies op vooruit te gaan en wordt de grootste partij. CD&V en SP.A houden stand of gaan licht vooruit in vergelijking met 2010, Groen doet het een stuk beter en Open VLD krimpt op Vlaams-Brabant na, waar een zwaar Maggie De Block-effect lijkt te spelen.

Belga
© Belga

N-VA haalt 45 procent in Zandhoven

In Zandhoven haalt N-VA maar liefst 45,3 % (+24,1), CD&V 22,9 % (+1), Open VLD 9,7 % (-5), Groen 7,3 % (+0,7), Vlaams Belang 6,1 % (-13,6) en SPA 5,6 % (-2,4).

Maggie-effect: 'Positieve campagne heeft geloond'

Uit de eerste voorlopige resultaten blijkt dat Open VLD sterk scoort in Vlaams-Brabant. "Het Maggie-effect heeft gespeeld", zegt Luk Van Biesen in een eerste reactie aan de VRT. "Dit is een bewijs dat werken loont. Maggie steekt er in Vlaams-Brabant met kop en schouders boven uit", aldus Van Biesen. De Open VLD'er denkt ook dat er met de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde veel Franstalige liberalen in de Vlaamse rand op Open VLD gestemd hebben. Volgens Lode Vereeck, eerste opvolger op de Kamerlijst in Limburg, tonen de eerste resultaten van Open VLD aan dat "de positieve campagne heeft geloond".

Belga
© Belga

SP.A achteruit in Hasselt

In Hasselt verliest SP.A 3,4 procent. De partij haalt 16,2 %. De N-VA haalt er 34 %; CD&V 18,4 %, Open VLD 12,8 %, Groen 9,8 % en Vlaams Belang 5 %/ (10 van de 99 bureaus geteld)

Eerste officiële uitslag (Westerlo): Bijna 40 procent voor N-VA

De eerste officiële uitslag is binnen. Met 10 van de 62 bureaus geteld, haalt de N-VA in het kanton Westerlo (Antwerpen) een forse winst. N-VA haalt 39,84%, CD&V is tweede met 26,57 procent. De andere partijen volgen op een afgetekende afstand. Met tien bureaus geteld, haalt geen enkele de drempel van tien procent.

PS blijft de grootste in Wallonië, volgens exitpoll RTL-TVi

Volgens een exitpoll die de ULB uitvoerde op vraag van televisiezender RTL-TVi blijft de PS de grootste partij in Wallonië. Voor de Kamer zouden de Franstalige socialisten tussen de 32 en de 33% halen, tien procent meer dan de MR. Het cdH zou de derde partij zijn, met 13,5 tot 14,5%. Ecolo zou rond de 10% halen. De PTB (of PVDA) zou 6,5% halen, net als de PP.

Kortrijk: Geen Quickie-effect

In Kortrijk heeft Vincent Van Quickenborne niet hetzelfde effect als Maggie De Block in Vlaams-Brabant. Open VLD verliest er 3,5 procent (11,6 %), N-VA is de grootste met 34,3 %. Daarna volgen CD&V (22,5 %) en SP.A (15,2 %), Groen (7,9 %) en Vlaams Belang (3,8 %).

Open VLD bijna 20 procent vooruit in Lennik (Vlaams-Brabant)

Ook in Lennik is het Maggie De Block boven. De N-VA is er wel nog de grootste partij (33,7 %) met een stijging van 7,6 %, maar Open VLD stijgt maar liefst 19,4 % (33,3 %). verder volgen CD&V 18,9 % (-9,2); Vlaams Belang 5,2 % '-6); SP.A 4,8 % (-1,6) en Groen 4,2 %.

Forse stijging voor SP.A in Wervik

Met 2 bureaus van de 7 geteld behaalt SP.A in Wervik (West-Vlaanderen) 28,9 % (+6,8), CD&V 22,3 % (-2,6), N-VA 21,5 % (+1,9), Open VLD 11,8 % (+ 2,2), Groen 5,5 % (+ 0,1) en Vlaams Belang 4,2 % (-6,3).

Eerste uitslag uit de kieskring Vlaams-Brabant: Maggie-effect werkt

SP.A 25,4 % (-3)

Open VLD 24,7 % (+11,7)

N-VA 18,7 % (-2,2)

CD&V: 13,2 % (-1,5)

Groen 7,4 % (+0,6)

Vlaams Belang 5,8 % (-4,4)

Kanton Oostende - SP.A nog steeds de grootste

1 op 91 bureaus geteld:

SP.A 33,3 % (+ 13,3)

N-VA 23,8 % (+0,4)

CD&V 12,5 % (+0,5)

Groen 8,4 % (+ 0,5)

Open VLD 8,2 % (-4,4)

LDD 5,6 % (-7,3)

Uitslag Diksmuide (1 bureau geteld): N-VA 25,7 %

In de kieskring West-Vlaanderen in het kanton Diksmuide haalt N-VA 25,7 %.

CD&V: 25,2 %

Open VLD 15,8 %

SP.A 14,8 %

LDD 7,3 %

Vlaams Belang: 4,7 %

Grootste verliezer is opnieuw Vlaams Belang.

Eerste resultaten voor de Kamer zijn binnen (1 bureau geteld)

In het kanton Hamme in de provincie Oost-Vlaanderen halen N-VA 31,9 procent en CD&V 22 procent. Open VLD blijft hangen op 15,2 procent. SP.A (13,4 %) en Groen (10,5 %) vervolledigen de lijst. Vlaams belang krijgt zware klappen en verliest 7,5 procent. De partij haalt nog 6,4 procent.

Premier Elio Di Rupo heeft gestemd in Bergen

Eerste minister Elio Di Rupo heeft om 10.45 uur zijn stem uitgebracht in Bergen. "De verkiezingen zijn het feest van de democratie, maar dat feest is dit jaar overschaduwd door de aanslag op het Joods Museum in Brussel", aldus Elio Di Rupo. "Mijn gedachten gaan naar de joodse gemeenschap, naar de slachtoffers en hun families. Deze aanslag heeft niets met de politiek te maken. Ik geloof helemaal niet dat dit een weerslag zal hebben op de verkiezingsuitslag. Justitie doet er alles aan om de schuldige(n) te vatten", aldus de premier, die voortdurend in contact staat met de FOD Binnenlandse Zaken en Justitie.

Belga
© Belga

Eerste federale verkiezingen sinds splitsing BHV

Deze verkiezingen vormen de eerste federale stembusgang sinds de splitsing van de kieskring BHV. Door die splitsing worden de zetels in de Kamer anders verdeeld en is het voor Vlamingen in Brussel een stuk moeilijker geworden om verkozen te raken. De inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel hebben om te kiezen in de kieskring Brussel of Vlaams-Brabant. In BHV mochten vroeger 22 zetels worden uitgedeeld en in Leuven 7. In de nieuwe situatie is dat 15 voor Brussel-Hoofdstad en 15 voor Vlaams-Brabant. Daardoor verliest Henegouwen een zetel (18 in plaats van 19).