‘Bart De Wever zegt tegen zijn achterban: aanvaard België’

Jean-Pierre Rondas © Saskia Vanderstichelen
Joël De Ceulaer
Joël De Ceulaer Was redacteur bij Knack van 1999-2011 en van 2013-2015

Volgens Jean-Pierre Rondas, prominent lid van de Gravensteengroep, zal informateur Bart De Wever zijn achterban kunnen overtuigen van federale regeringsdeelname. Dat zegt hij in een interview met Knack.

‘De partij van De Wever is vandaag de politieke vertaling van de Vlaamse beweging’, zegt Jean-Pierre Rondas deze week in Knack. ‘Maar die is heel ruim geworden. Wat zegt De Wever vandaag? Hij zegt tegen de Vlaamse beweging: aanvaard België. Anders zou hij dat confederalisme nooit hebben voorgesteld. Hij zegt: leer leven met het Belgische feit. Maar hij zegt erbij: wij zullen dat Belgische feit op zo’n manier reorganiseren dat het aanvaardbaar is voor Vlaanderen. Enfin, dat zegt hij niet heel erg duidelijk, niet met die woorden, maar hij zégt het wel.’

Maar hij is toch een Vlaams-nationalist, die een onafhankelijk Vlaanderen wil?

Rondas: Dat is de definitie van een nationalist: die wil dat de staat en de natie samenvallen. Of toch zoveel mogelijk. Daarom heeft hij dat streven naar zelfbeschikking, dat met een lelijk woord separatisme heet, verruimd naar het confederalisme. De Wever heeft tenminste een project voor België. Hij is de enige met een project voor België 2.0.

Zal de partij een regeerakkoord zonder harde communautaire afspraken goedkeuren?

Rondas: Ik denk dat de leden en militanten van de N-VA enorm veel vertrouwen hebben in De Wever. En vergeet niet dat die partij gemaakt is om de macht uit te oefenen. Wat zou ze anders doen? Die partij is bijzonder realistisch wat betreft de machtsverwerving. Realistisch genoeg om te weten dat je daarvoor compromissen moet sluiten.

Is de N-VA sociaal genoeg?

Rondas: De Wever is een zogenaamde compassionate conservative, een conservatief met mededogen. In dat opzicht is hij de erfgenaam van priester Daens, die het flamingantisme ook mooi vermengde met het sociale.

Dat zou je niet zeggen, als je de critici hoort.

Rondas: Ach. Sinds De Wever burgemeester is van Antwerpen, heeft men al veel dramaatjes opgevoerd in de kranten, om te bewijzen dat dit een kille, asociale stad zou geworden zijn. Maar daar klopt natuurlijk niets van. Elk van die dramaatjes is ondertussen gededramatiseerd. De N-VA is helemaal niet hard of asociaal.

Lees het volledige interview met Jean-Pierre Rondas deze week in Knack

Partner Content