Volvo: ‘Made in Belgium’ verkoopt (+ video)

© Belga
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Een scheet in een fles. Zo zou je de speculaties over de toekomst van Volvo Cars Gent kunnen samenvatten. Aan de basis lag een krantenbericht dat de Gentse fabriek de exclusiviteit kwijt is op de S60. De publicatie viel samen met de viering van de 5.000.000ste auto die in Gent van de band liep én met de opening van het Autosalon van Brussel.

Een en ander volstond om de toekomst van Volvo Gent in vraag te stellen en rampscenario’s à la Ford Genk de wereld in te sturen. De waarheid is dat er geen zekerheden meer bestaan in de automobielindustrie. Blijft de autoverkoop in Europa verder teruglopen, dan zal dat nefaste gevolgen hebben voor de globale tewerkstelling in de sector. Zo eenvoudig is dat.

Geely, de Chinese autobouwer die sinds 2010 eigenaar is van Volvo, heeft grootse plannen met het Zweedse merk dat in China een ijzersterk imago bezit – vergelijkbaar met dat van de Duitse premiummerken. Geely wil dat Volvo zijn verkoop verdubbelt en investeert daarom 8 miljard in de ontwikkeling van nieuwe modellen en de bouw van twee nieuwe fabrieken in China.

Dat is goed nieuws en dat is ook de perceptie die leeft bij het grote publiek. Volvo-woordvoerder Réne Aerts is tevreden over de verkoop tijdens de eerste dagen van het salon. “Zowel op de stand als bij de dealers is het een komen en gaan van belangstellenden. Vanmorgen stond de teller op 989 verkochte auto’s, wat een zeer goed resultaat is voor ons merk. Bovendien krijgen wij veel aanvragen voor een offerte en proefritten, wat erop wijst dat kandidaat-kopers in onze richting kijken. De nieuwe V40 ligt goed in de markt en dat geldt ook voor de andere sterkhouders in ons gamma, de S60 en XC 60. Het is nog te vroeg om nu al victorie te kraaien, maar ik heb een goed gevoel en verwacht dat wij het salon zullen afsluiten met een resultaat dat onze verwachtingen ruimschoots overtreft. Made in Belgium verkoopt , ondanks enkele negatieve krantenberichten over de toekomst van Volvo Gent. Die blijft tot nader order de grootste en meest performante Volvo-fabriek.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content