Droomauto’s voor het goede doel (+ video)

© Reuters
Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

De laatste drie dagen van het Autosalon van Brussel wordt een salon in het salon georganiseerd – voorbehouden aan dreamcars.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Officieel focust het Autosalon van Brussel in onpare jaren op lichte bedrijfsvoertuigen en vrijetijdsauto’s. Dat houdt in dat een aantal merken verstek zouden moeten geven voor de jaarlijkse hoogmis van de auto. Bovendien zou er in onpare jaren geen plaats zijn voor sportwagens. Daar hebben de inrichters het volgende op gevonden.

De laatste drie dagen van het event organiseren zij een salon in het salon – voorbehouden aan dreamcars. Bezoekers moeten extra inkom betalen, de opbrengst gaat echter integraal naar het goede doel. Alle exclusieve merken zijn vertegenwoordigd, tot en met Rolls Royce.

Maxime De Cordier legt uit waarom. “Het grote publiek krijgt maar zelden ons gamma te zien. Het autosalon biedt ons de mogelijkheid om ons modellengamma aan liefhebbers van exclusieve wagens te tonen en wij maken dankbaar gebruik van. De meerderheid van de bezoekers zijn kijkers en geen kopers. Het is niet zo dat wij hier elke dag een Rolls verkopen, maar je weet maar nooit of er achter een anonieme bezoeker soms een miljonair schuil gaat.”

Rolls Royce wordt in ons land verdeeld door de Groep Ginion, die ook invoerder is van McLaren. “Vorig jaar hebben we een 30-tal wagens verkocht en voor dit jaar hebben we ook al enkele bestelbonnen. Bezoekers van onze stand worden vergast op een wereldpremière. De McLaren F 1 GT dateert weliswaar van 1997 maar het is de eerste keer dat hij aan het grote publiek wordt getoond. In totaal zijn er maar drie exemplaren van deze supersportwagen gebouwd. We hebben op de stand uit het Verenigd Koninkrijk ontmoet die speciaal voor deze auto zijn overgevlogen.” Volgens De Cordier is de McLaren F1 GT niet te koop. Off the record is te horen dat hij voor een recordbedrag van 6 miljoen pond is verzekerd.

De nieuwe Porsche Cayman S is wel te koop, hoewel zijn marktintroductie pas voorzien is voor april/mei. De Cayman S is niet langer een baby 911 maar heeft zich ontwikkeld tot een volwaardige sportwagen die qua (rij)prestaties nauwelijks moet onderdoen voor de 911. Volgens woordvoerder Bernard Van Bellingen trekt Porsche met de Cayman en Boxter een nieuw en jonger publiek aan. Dat is goed zo, want Porsche is de voorbije jaren van sportwagenfabrikant geëvolueerd naar een SUV-fabrikant. De Cayenne verkoopt in volume immers meer dan de 911 en Cayman/Boxter samen. Met de komst van de compacte Macan in het najaar zal de balans nog meer in die richting overhellen.

Als we het over dreamcars hebben, kunnen we niet voorbij aan de Fisker Karma. De sierlijke, snelle én milieuvriendelijke vierzitter is het geesteskind van de Denen Henrik Fisker en Bernhard Koehler. De eerste tekende voor BMW onder andere de Z8 en voor Aston Martin de DB 9, referenties die kunnen tellen. De Fisker Karma ziet er niet alleen fantastisch uit, hij rijdt ook fantastisch. De elektrisch aangedreven vierzitter is met een CO2-uitstoot van 53 g/km ook zeer milieuvriendelijk en uitzonderlijk zuinig. Wat maakt dat hij voor bedrijven 100 procent aftrekbaar is én vrijgesteld van BIV. Door de combinatie van elektro- en benzinemotor heeft de Fisker Karma een autonomie van ruim 450 kilometer. De wagen wordt gebouwd in het Finse Valmet en kost 119.911 euro. Fisker maakte in 2012 zijn debuut op de Belgische markt en verkocht tijdens zijn eerste jaar ruim 60 auto’s. Woordvoerster Anne Potemans spreekt niet ten onrechte van een droomstart voor een droomauto.

Urbain Vandormael

Partner Content