Belg draagt auto nog altijd in zijn hart (+ Video)

© Belga

Vanaf het eerste weekend was duidelijk dat het 91e Autosalon van Brussel op een nieuw bezoekersrecord zou afstevenen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Joost Kaesemans (Febiac): “Met de terugloop van de autoverkoop in 2012 in ons achterhoofd was het bang afwachten wat het salon van 2013 zou brengen. Temeer omdat het een zogenaamd ‘klein’ salon is, met de focus op lichte bedrijfsvoertuigen en vrijetijdsauto’s.

Maar vanaf het eerste weekend was het duidelijk dat wij op een nieuw bezoekersrecord afstevenden. Daar kon zelfs de sneeuw van de voorbije dagen niks aan veranderen. Dat bewijst dat de Belg de auto nog altijd in zijn hart draagt. Het salon telde niet alleen veel kijkers, maar ook veel kopers. En dat betekent een hart onder de riem van de hele sector. Wij zijn ook uitermate blij met de publieke belangstelling voor onze unieke expositie ‘dreamcars’ die elk voor zich tot de verbeelding spreken. De Group Ginion is er zelfs in geslaagd om de McLaren F1 GT naar Brussel te halen. Het is de eerste keer dat deze uitzonderlijke sportwagen uit 1997 aan het grote publiek wordt getoond.”

Suzuki is altijd goed voor een stunt op het Autosalon van Brussel en dat was dit jaar niet anders. Hierover marketingdirecteur Bart Hendrickx: “Suzuki is een relatief klein merk op de Belgische markt, wat maakt dat wij altijd op zoek moeten gaan naar een blikvanger – om de bezoekers attent te maken op ons aanbod. Dit keer boden we kopers een ’50/50 deal’ aan waarbij zij slechts 50 procent van de aankoopsom moeten neertellen. De resterende 50 procent moet pas na twee jaar worden betaald en dat zonder intrest. Het originele karakter van ons aanbod heeft ons enorm veel gratis publiciteit opgeleverd in de media – waarvoor mijn dank. Het voordeel is – gelukkig voor ons – ook gunstig onthaald door de consument. Alhoewel de salonperiode nog niet ten einde is, hebben wij nu reeds onze targets behaald.” Suzuki is ook een van de weinige exposanten met zogenaamd vrouwelijk schoon op zijn stand. “U hebt niet goed gekeken. Er was dit keer ook veel mannelijk schoon te bewonderen.”

2012 was een slecht jaar voor Renault. Volgens woordvoerder Karl Schuybroek ziet 2013 er rooskleuriger uit, onder meer door de komst van de nieuwe Clio. “Een autosalon staat of valt met de publieke belangstelling. En daar kunnen we niet over klagen. Ten tweede stellen we vast dat er opnieuw beweging in de markt is. Kijkers zijn opnieuw kopers geworden, en ik hoor van mijn collega’s dat ook zij een veelbelovende start in het nieuwe jaar hebben genomen.” Dat geldt dus ook Renault dat nochtans niet verkoopt op het salon. “Renault maakt er al tien jaar een gewoonte van om kandidaat-kopers door te verwijzen naar zijn concessiehouders. Wij hechten veel belang aan een goede relatie met de klant en aan een kwaliteitsvolle dienstverlening. In beide gevallen spelen de dealers daarbij een cruciale rol.”

In de media is er veel te doen geweest over ‘super’kortingen van 30 procent en meer. Volgens Karl Schuybroek gelden die extreem hoge kortingen meestal voor een beperkt aantal modellen, die op hun retour zijn. “Over het algemeen lagen de kortingen dit jaar niet hoger of lager dan andere jaren, wat niet wegneemt dat de klant tijdens de salonperiode een slag kan slaan.” De koopjesperiode loopt nog toch het einde van de maand. Het is dus nog niet te laat om de koop van je leven te doen.

Urbain Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content