Peugeot wil met 2008 de wereld veroveren (+ video)

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Met de 2008 wil Peugeot een antwoord bieden op de MINI Countryman, Nissan Juke, Opel Mokka en Renault Captur.

Peugeot heeft een moeilijk jaar achter de rug. Door de implosie van de Zuid-Europese markten – waar de Franse constructeur traditioneel zeer sterk staat – steeg de onderbenutting van de productiecapaciteit tot ongekende hoogten en dikte de schuldenberg verder aan. De directie reageerde met de aankondiging 8.000 medewerkers te willen ontslaan en één fabriek te willen sluiten – wat in Frankrijk een storm van protest uitlokte, onder meer van de nieuwe Franse president. Die beloofde steun in ruil voor een nieuw herstructureringsplan dat minder banen zou kosten.

In ons land boerde de Peugeot-verkoop achteruit met ruim 18 procent, als gevolg van de terugloop van de particuliere verkoop. Hierover woordvoerder Wim Doms: “Peugeot bekleedt een sterke marktpositie in het segment van de vrijetijdsauto’s. De Partner Tepee is ons best verkopende model. Het biedt veel auto voor zijn geld, het is ruim, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Maar dat alles helpt niet wanneer de consument zijn geld liever op een spaarboekje zet en de investering in een nieuwe auto uit- of afstelt. Gaat de particuliere verkoop achteruit, dan zijn de volumemerken daar het eerste slachtoffer van.”

Wat brengt het nieuwe jaar aan nieuwigheden? Wim Doms: “In het voorjaar lanceren we de 208 GTI, een hommage aan een icoon in de geschiedenis van ons merk. Net voor de grote vakantie is het de beurt aan de 2008. De opvolger van de 207 is de eerste compacte SUV van Peugeot, of noem hem een Urban Crossover. De roeping van de 2008 ligt inderdaad niet offroad. Om die reden wordt hij op de voorwielen aangedreven en is een 4×4-aandrijving niet voorzien. De 2008 staat op het platform van de nieuwe 208, maar hij is wel 20 cm langer. Er is keuze uit verschillende motoren, gaande van een driecilinderbenzinemotor tot kleine dieselmotoren, met een CO2-uitstoot beneden de 100 g/km.”

Met de 2008 wil Peugeot een antwoord bieden op de MINI Countryman, Nissan Juke, Opel Mokka en Renault Captur. Wim Doms: “De 2008 is het eerste model dat gelijktijdig in drie werelddelen zal worden geproduceerd: in Mulhouse voor de Europese markt, in Wuhan voor de Chinese en Aziatische markt en in Porto Real (Brazilië) voor de Zuid-Amerikaanse markt. De productiestart is voorzien voor begin mei.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content