Boeken Boeken Knack Hercule Poirotprijs voor 'Het Buchinsky Incident' van Benny Baudewijns: 'Waar ligt de schuld voor onmenselijkheid?' In Het Buchinsky Incident lokt de moord op een Pruisisch meisje het herschrijven uit van de geschiedenis. 'Meer dan een krachttoer is dit een meesterwerk dat vertaling en verfilming verdient', schrijft Lukas De Vos over de winnaar van de Knack Hercule Poirotprijs.
Europa Europa 1 jaar Giorgia Meloni als premier van Italië: is de geest van Mussolini teruggekeerd? Met Giorgia Meloni als premier zou de geest van Mussolini terugkeren in de Italiaanse politiek. Knack maakt de balans op, één jaar na haar aantreden.
Europa Europa Verkiezingen in Polen: derde machtstermijn voor Recht en Rechtvaardigheid of Donald Tusk opnieuw aan de knoppen? Slaagt de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) erin om een derde machtstermijn te verzilveren, of kan Donald Tusk, ex-premier en kopman van oppositiepartij Burgercoalitie (KO), PiS-leider en vicepremier Jarosław Kaczyński en premier Mateusz Morawiecki uit het zadel hijsen? Met democratie als grootste inzet, beschouwen veel Polen de parlementsverkiezingen vanzondag als 'de belangrijkste in decennia'. Toch blijft het koffiedik kijken wie de zege in het sterk gepolariseerde land zal binnenhalen.
Maatschappij Maatschappij Dierenasielen overvol: 'In België is het nog veel te makkelijk om een hond te kopen' Onze dierenasielen puilen uit, maar blijven streng bij de selectie van adoptanten. Afgewezen kandidaten kloppen aan bij broodfokkers of nemen een buitenlandse hond. Het verhaal achter een valse paradox.
Nieuws Nieuws Omstreden winsten met Russisch geld: wordt Belgische belastingbetaler de dupe? Wat moet er gebeuren met de miljarden die een Belgisch bedrijf aan de bevroren Russische tegoeden verdient? De regering-De Croo zoekt mee naar een regeling om Oekraïne te steunen, maar ziet gevaren – ook voor de Belgische belastingbetaler.
Wereld Wereld Henry Kissinger (100): ‘Met Oekraïne in de NAVO wordt Europa veiliger’ Henry Kissinger wordt zaterdag 100. Ondanks zijn hoge leeftijd volgt de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de internationale politiek nog altijd op de voet. Wat denkt hij over de oorlog in Oekraïne?
Gezondheid Gezondheid Hersenvliesontsteking door tekenbeet neemt toe: wanneer is vaccinatie nuttig? De relatief onbekende virusziekte 'tekenencefalitis' is in opmars in Europa, al blijft de aandoening eerder zeldzaam bij de mens. Neem je een duur vaccin of niet?
Wereld Wereld Een jaar oorlog in Oekraïne: hoe Poetin het Westen verenigt én isoleert Op 24 februari 2022 kondigde de Russische president Vladimir Poetin een 'speciale militaire operatie' tegen Oekraïne aan. Een jaar later woedt de oorlog in alle hevigheid voort en lijkt een diplomatieke oplossing verder weg dan ooit.
Wereld Wereld 'Het was juist om tot op de laatste seconde met Rusland te proberen praten' Na drie oorlogen in korte tijd ondertekenden Frankrijk en Duitsland 60 jaar geleden het Frans-Duitse vriendschapsverdrag. Een gesprek met de ambassadeurs van beide landen in België.
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Rusland moet het van zijn grootschalige, brute vuurkracht hebben' Rusland moet het van zijn grootschalige, brute vuurkracht hebben.
België België Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA): 'Extra manschappen cruciaal voor veiligheid in de haven' Om met gelijke wapens te vechten in de strijd tegen drugssmokkel in het Antwerpse havengebied is het "cruciaal om extra manschappen aan te trekken". Dat heeft havenschepen Annick De Ridder gezegd bij de voorstelling van de jaarresultaten.
Wereld Wereld Historicus Christopher Clark ziet geen nieuwe wereldoorlog uitbreken door Oekraïne: ‘Het grote verschil met 1914? Kernwapens’ Met zijn internationale bestseller Slaapwandelaars. Hoe Europa in 1914 ten oorlog trok bekeek de Australische historicus Christopher Clark (62) de Eerste Wereldoorlog op een nieuwe manier. Nu probeert hij de grote crisissen van het afgelopen jaar te duiden.
Gezondheid Gezondheid 'Screening van rokers en ex-rokers kan aantal longkankerdoden met 20 procent verlagen' ‘In Europees kankeronderzoek krijgt preventie veel te weinig aandacht’, zegt professor radiotherapie-oncologie Yolande Lievens.
Milieu Milieu Bodemdegradatie: elke 5 seconden verdwijnt een voetbalveld aan topbodem Bodems zijn rijk aan dieren en planten die een belangrijke ecologische rol vervullen. Daar maakt de mens dankbaar gebruik van. Maar ze raken op grote schaal uitgeput, waardoor hun functies onder druk komen. Daar moet dringend iets aan gedaan worden.