Opinie | Ewald Pironet 'Waarom België de pensioenleeftijd niet koppelt aan de levensverwachting (en wat andere landen wel doen)'
Maatschappij Vergeten generatie: waarom de veertigers en vijftigers van gen X de echte pechvogels zijn
Voeding Voeding Voedings- en dieetmythes ontkracht: ‘Pas op voor valse beloften over vasten’ De Duitse epidemioloog Karin Michels ontkracht voedingsmythes en legt uit wat u moet eten om uw levensverwachting aanzienlijk te verhogen. ‘Een plantaardig dieet leidt over het algemeen tot gewichtsverlies.’
Geschiedenis Geschiedenis Waarom zouden Starmer en Macron kunnen wat Churchill en De Gaulle niet konden? Historicus Timothy Garton Ash pleit voor ‘een nieuw churchillo-gaullisme’, een reprise van de Brits-Franse bewapeningspolitiek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alleen: zelfs zij hadden nooit kunnen winnen zonder… Amerikaanse steun.
Europa Europa Waarom internationale treinreizen niet populairder zijn: ‘Voor Europa is het eigenlijk al te laat’ Te duur en te veel gedoe: internationale treinen zouden een goed alternatief moeten zijn voor vliegtuigen, maar zijn toch niet bijzonder populair. Nochtans zou een eenticketbeleid al veel kunnen oplossen.
Wetenschap Wetenschap Dirk Draulans’ beestenboel: waarom het kroeskopje van wijnkelders houdt Het was even schrikken toen er thuis in de kelder in een doos vol hazel- en okkernoten van twee herfsten geleden ineens een heleboel motjes bleken te zitten: het gespikkelde kroeskopje, volgens de (gratis) identificatieapp ObsIdentify. De beestjes verspreidden zich geleidelijk over de kelder, de trap en de gang naar de buitendeur. Af en toe …
Europa Europa Europese defensietop in Brussel: hoe haalbaar is het plan van Ursula von der Leyen? De Europese leiders buigen zich donderdag in Brussel alweer over de Europese defensie en steun aan Oekraïne. De eensgezindheid van de afgelopen weken maakt plaats voor traditionele meningsverschillen.
Factcheck Factcheck Factcheck: deze peiling naar de 'grootste bedreiging voor de wereldvrede' is niet recent afgenomen Op sociale media circuleert een Duitse peiling die de Amerikaanse president Donald Trump aanduidt als de 'grootste bedreiging voor de wereldvrede'. Volgens socialemediagebruikers zouden de cijfers afkomstig zijn uit de eerste weken van Trumps tweede ambtstermijn. Dat klopt niet. De peiling is inderdaad afgenomen in Duitsland, maar dateert van december 2019.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Welke macht heeft de Europese Unie?' 'De wereld wordt terug bestuurd vanuit Washington DC en Moskou, zoals in de hoogdagen van de Koude Oorlog. Maar waar staat Europa', vraagt professor Herman Matthijs in deze bijdrage. 'Heeft de Europese Unie wel macht? Een overzicht van wat Europa voorstelt op het wereldtoneel.'
Psychologie Psychologie Geen zin in seks? De oefeningen van auteur Dania Schiftan kunnen helpen Schrijfster Dania Schiftan heeft een trainingsprogramma ontworpen om vooral vrouwen weer zin in seks te geven. Het programma bestaat uit kleine oefeningen in het dagelijks leven. Kan het werken?
Natuur Natuur Waarom de boeren boos zijn: ‘Mensen hebben een idyllisch beeld van de landbouw. Alleen in crisis krijgen ze de realiteit te zien’ In Nederland laait het stikstofdebat weer op. Komt daarmee ook het boerenprotest terug? De protesten zijn hoe dan ook een gevolg van ‘de hoogmoed van de politiek’, stelt de Nederlandse journalist Dick Veerman. ‘De boer is de kanarie in de kolenmijn voor de rest van de samenleving.’
Sport Sport Kippenvelmoment voor ex-schaatster Linda Rombouts: ‘Ik dacht dat ik zou gaan knallen’ Schaatser Linda Rombouts kreeg van de bond te dunne kleding.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Kenia stapt niet uit de Wereldgezondheidsorganisatie Op sociale media doet het bericht de ronde dat Kenia, in navolging van de Verenigde Staten, uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou zijn gestapt. Dat klopt niet. Het gerucht is gebaseerd op kritiek van een Keniaanse dokter aan het adres van de WHO, maar de arts heeft niets te maken met de Keniaanse overheid.
Opinie | Gwendolyn Rutten (Open VLD) Opinie | Gwendolyn Rutten (Open VLD) 'Wie roken verbiedt op privéterrassen, duwt de problemen naar anderen' 'Leven en laten leven is ook belangrijk, zonder dat alles moet, verboden is of bestraft wordt', schrijft Gwendolyn Rutten. Het uitgebreide rookverbod waar in het nieuwe regeerakkoord sprake van is, gaat volgens haar te ver.
Wereld Wereld ‘Chinese virussen’ en ‘condooms voor Hamas’: de WHO als boeman van Trump De Amerikaanse president Donald Trump gebiedt dat de Verenigde Staten de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verlaten. Wat schuilt daarachter?
Europa Europa Gaten in de nieuwe Europese AI-regelgeving: nationale veiligheid gaat voor op rechten van de burger De Europese Wet op Kunstmatige Intelligentie (AI Act) moet de bezorgdheid over het gebruik van AI-technologieën wegnemen. Maar onder druk van onder meer Frankrijk is veel strenge regelgeving afgezwakt, waardoor bijvoorbeeld politie en grensbewakers meer vrijheid krijgen om burgers in het geheim te surveilleren. Dat blijkt uit interne documenten waar Investigate Europe, een internationaal team van onderzoeksjournalisten, de hand op kon leggen.
Wereld Wereld De angst van de Trump-tegenstanders: ‘We overwogen om naar Italië te verhuizen, maar we blijven om terug te vechten’ Hoe reageren anti-Trumpkiezers op zijn overwinning? Met schrik, radeloosheid en woede vooral. ‘Mensen vragen me: "O, je doceert politieke wetenschappen, kun jij me uitleggen waarom Trump won? Néé! Dat kan ik niet.’
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Mussolini blundert op beide oevers van ‘zijn’ zee Adolf Hitler heeft geen enkele belangstelling voor de ‘zandbak’ Noord-Afrika. Zijn bondgenoot Mussolini des te meer: hij droomt ervan een nieuw Romeins Rijk te vestigen op de twee oevers van ‘zijn’ Middellandse Zee, de Mare Nostrum. Het wordt tweemaal een pijnlijke afgang.
Wereldoorlog II Wereldoorlog II Benito Mussolini, 'Il Duce', de fascistische dictator van Italië Benito Mussolini is van 1922 tot 1943 'Il Duce', de leider: hij wordt de fascistische dictator van Italië. Zijn nationalistisch, antidemocratisch en totalitair regime is gebaseerd op geweld, keiharde terreur en propaganda.
Europa Europa Migratie-expert Hanne Beirens: ‘België het afvoerputje van het asielbad noemen, dat is een brug te ver’ In 2025 is het tien jaar geleden dat Europa verrast en overweldigd werd door de vluchtelingencrisis. Werd er dit jaar echt een beginnetje gemaakt van een nieuwe aanpak in de EU? ‘Grenscontroles zijn een doekje voor het bloeden.’
België België Colombiaanse ex-prostituee in België getuigt: ‘Jij moet mij betalen, zei ze, of ik laat je deporteren’ De Colombiaanse trans vrouw Alejandra* (28) ging als prostituee in België twee jaar door de hel. Tot ze aanklopte bij de Antwerpse ngo Payoke, die haar nu begeleidt als slachtoffer van mensenhandel.
Wetenschap Wetenschap Lang zullen we leven! Worden onze kinderen straks allemaal ouder dan 100 jaar? Vooruitgangsoptimisten zijn ervan overtuigd dat mensen weldra 150 jaar zullen worden. Maar uit recent onderzoek blijkt dat onze levensverwachting veel minder snel stijgt dan gedacht. ‘We hebben het menselijke leven al enorm kunnen rekken, maar er lijkt toch een plafond te zijn.’
Opinie | René van Rijckevorsel Opinie | René van Rijckevorsel 'Wat moet Europa nu doen? Na de overwinning van Donald Trump staan maar twee dingen vast' Donald Trump heeft van grilligheid zijn handelsmerk gemaakt, schrijft René van Rijckevorsel (EW). Voor de geopolitieke gevolgen van de tweede termijn van de 47ste president kan alleen maar een modern cliché van stal worden gehaald: verwacht het onverwachte.
Column | Kamiel Vermeylen Column | Kamiel Vermeylen 'Grenscontroles: zijn Europese politici hun geschiedenis vergeten?' Nationale grenscontroles winnen in Europa aan populariteit. Ze brengen daarmee de werking van de Europese Unie in het gedrang.
Maatschappij Maatschappij Vruchtbaarheidscijfer daalt naar 1,5 kinderen per vrouw Het totale vruchtbaarheidscijfer - het gemiddelde aantal kinderen per vrouw - daalt in Vlaanderen al sinds 2010 - met één uitzondering in 2021. Het cijfer ging van 1,81 in 2010 naar 1,53 in 2022 en naar 1,5 in 2023. Dat blijkt dinsdag uit nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen. Gemiddeld heeft een vrouw nu dus 1,5 kinderen.
Bijgedachte | Europa Bijgedachte | Europa ‘Grenscontroles aan de Europese binnengrenzen: wie houdt hier wie voor de gek?’ ‘In het migratiedebat moeten politici feit en fictie van elkaar scheiden’, schrijft Knack-redacteur Kamiel Vermeylen.
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri ‘Ja, in Vlaanderen is er een partij die ons jaren geleden met de bezem wilde wegvegen, maar vandaag is er ook zo veel meer’ Ik leen even de pen van mijn grootvader.
Klimaat Klimaat Meer dan 47.000 hittedoden in Europa in 2023 Meer dan 47.000 mensen zijn afgelopen jaar in Europa overleden ten gevolge van de hitte. Het gaat om het op een na hoogste cijfer sinds het begin van dergelijke tellingen in 2015, maar het hadden er meer kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van het Barcelona Institute for Global Health. Zo hebben we ons in de loop van deze eeuw steeds meer aangepast aan de hoge temperaturen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Koralen redden is race tegen de klok: onderwaterluidsprekers bieden hoop Het aantal koralen in de oceanen kan tegen 2050 met 90 procent zijn afgenomen. Een mogelijke aanpak om ze te redden is het gebruik van onderwaterluidsprekers.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het Vlaams Belang scoorde minder dan gehoopt, maar Tom Van Grieken is salonfähiger dan ooit’ Kent u het woord ‘salonfähig’ nog? Het leenwoord uit het Duits, dat al sinds 1984 in Van Dale staat, betekent zoiets als ‘waar zonder schaamte over gepraat kan worden’, of ‘sociaal acceptabel’. Het woord werd trendy in Vlaanderen na Zwarte Zondag in 1991, toen een op de tien Vlamingen op het Vlaams Blok stemde. Nu …
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Structurele sanering van de openbare financiën dringt zich op' Professor Herman Matthijs (VUB en UGent) staat stil bij nieuwe Europese begrotingsregels, nu ons land met een becijferd plan moet komen om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.
Opinie | Pascal Debruyne Opinie | Pascal Debruyne 'Dat er nu een coalitie zonder Vlaams Belang komt, zou geen opluchting mogen zijn' 'Het doodlopend straatje van het welvaartschauvinisme geeft extreemrechts wind in de zeilen', schrijven Pascal Debruyne, Dirk Geldof en Mieke Groeninck (Odisee Hogeschool).
Europa Europa 50 miljard voor Oekraïne: niet zonder risico voor Belgische belastingbetaler Nog dit jaar wil het Westen Oekraïne 50 miljard dollar toestoppen. Zo komt er een voorlopig einde aan een soap, met een Brussels bedrijf in de hoofdrol.
Voetbal Voetbal Kan de Duitse Mannschaft nog indruk maken op het EK 2024? Toen ze in 2018 de organisatie van het EK in handen kregen, hadden de Duitsers nooit gedacht dat de Mannschaft anno 2024 geen angst meer zou inboezemen. Er zal een mirakel nodig zijn om een einde te maken aan de derde grote crisis in het bestaan van de nationale ploeg.
Europa Europa Wat Ursula von der Leyen van Wilders’ overwinning kan leren In Nederland zijn de eerste, voorlopige resultaten van de Europese verkiezingen binnen. Daarmee is de perceptiestrijd over een rechtse golf in Europa begonnen.
Voetbal Voetbal Sportdatabedrijf Opta: België niet bij vijf topfavorieten voor het EK voetbal Het gerenommeerde Londense bedrijf Opta verzamelt sinds 1996 voetbaldata. Met het EK voetbal in aantocht liet het sportanalysebedrijf zijn computers 10.000 keer het toernooi simuleren. Daaruit kwamen vijf topfavorieten naar voren, gerangschikt volgens hun statistische winstkans:
Factcheck Factcheck Nee, de instroom van migranten in Italië is niet ‘groter dan ooit’ sinds Giorgia Meloni aan de macht is De Italiaanse premier Giorgia Meloni was in haar verkiezingscampagne in 2022 erg stellig dat ze migratie naar Italië een halt wilde toeroepen. Volgens Melissa Depraetere (Vooruit) is Meloni niet in haar opzet geslaagd: het aantal migranten dat naar Italië trekt, zou nog gestegen zijn. Dat klopt voor 2023, dit jaar is de trend eerder dalend. Depraetere zei ook dat de instroom ‘nog nooit zo groot is geweest’. Dat klopt niet: in 2016 was er nog meer irreguliere migratie, in 2006 werden nog meer werkvisa uitgereikt. Dat blijkt uit onderzoek in het kader van de Factcheckmarathon van de Lage Landen.
Opinie | Eef Heylighen Opinie | Eef Heylighen 'Stop de genderwaanzin' 'Wat zijn we met een mooie score op een internationale ranking, als dit zich niet vertaalt in maatschappelijke aanvaarding', schrijft Eef Heylighen van Çavaria. Ze maakt zich zorgen over de laatste campagneweek waarin het plots gaat over de rechten en verworvenheden op het vlak van lgtbi+-thema's.
Opinie | Hugo Lamon Opinie | Hugo Lamon 'Zijn de verkiezingprogramma’s (hopelijk) een vodje papier?' Advocaat en lawfluencer Hugo Lamon heeft geen goed oog in de verkiezingsprogramma's van de Vlaamse partijen. Op vraag van de orde van Vlaamse Balies ging een groep experts na in hoeverre de plannen van de partijen wel democratisch zijn.
Opinie | Jan De Volder Opinie | Jan De Volder 'Gecontroleerde migratie is de toekomst van Europa' 'Het zou kortzichtig zijn indien Europa voor de toekomst louter muren wil optrekken. Het moet ook ramen en deuren voorzien, om een verantwoord, humaan en noodzakelijk beleid uit te bouwen', schrijft Jan De Volder in de aanloop naar de Europese verkiezingen. In heel wat landen vormt het migratievraagstuk een prominent verkiezingsthema.
Politiek Politiek Het rapport van de regering-De Croo: ‘Landen zonder index hebben de koopkracht minstens even goed beschermd’ Je kunt de economische prestaties van de regering-De Croo maar beoordelen als je ze vergelijkt met de rest van Europa. Gert Peersman (UGent) deed dat op verzoek van Knack: ‘België is het enige land dat zowel met de vergrijzingskosten als de overheidsfinanciën in slechte papieren zit. Daar heeft de regering-De Croo niets aan gedaan.’
Politiek Politiek Tom Kestens en Frederik Sioen: ‘Het kunstenaarsstatuut afschaffen? Dat passeert niet’ Vooruit probeert de ongerustheid te capteren die in de cultuursector leeft over een forse ruk naar rechts na de verkiezingen.
Opinie | Danté Basslé Opinie | Danté Basslé 'Hoewel het Songfestival apolitiek zweert te zijn, is het stemmende publiek dat niet' 'Het Eurovisiesongfestival is niet het platform om actief aan geopolitiek te doen', schrijft student politieke wetenschappen Danté Basslé in de aanloop naar de internationale liedjeswedstrijd in Zweden.
Europa Europa Namibische president vraagt koning Filip om aanpassing diamantsancties Tijdens een bezoek van koning Filip aan Namibië haalde de Namibische president fors uit naar de G7-sancties tegen Russische diamant. ‘Wij hopen op uw steun’, zei Nangolo Mbumba aan koning Filip.
Auto Auto Alfa Milano heet plots Junior Net voor de lancering verandert de gloednieuwe Italiaanse crossover van naam onder druk van de Italiaanse overheid.
Opinie | Emiliano Acosta Opinie | Emiliano Acosta 'Kant herdenken ‘mag’ niet alleen, het is vandaag meer dan ooit nodig' Filosoof Emiliano Acosta staat stil bij de driehonderste verjaardag van de geboorte van de Duitse filosoof Immanuel Kant. 'Het werk van her-denken hoeft zich niet per se te beperken tot een kritisch revisionisme van de donkere kant van Kant.'
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'De Europese begroting: wie betaalt?' In deze bijdrage staat professor Herman Matthijs (VUB en UGent) stil bij definanciering van de begroting van de Europese Unie.