De Klimaatoptimisten Architecte maakt leer van mycelium: ‘Ik droom van schoenen die zichzelf herstellen’
De Klimaatoptimisten Slapen met een groen geweten: 'De dag komt dat duurzaamheid geen kwaliteitslabel maar een evidentie is'
De Klimaatoptimisten Kopen we straks kweekvleesribbetjes bij de slager? 'We staan aan het begin van een eiwitrevolutie'
Nieuws Nieuws Belgische overheden sneller dan verwacht opnieuw voor rechter voor klimaatbeleid Het Brusselse hof van beroep heeft beslist om de Klimaatzaak met voorrang te behandelen. De Belgische Staat moet zich in september volgend jaar, sneller dan verwacht, opnieuw voor de rechter verantwoorden.
Milieu Milieu Kunnen we de klimaatcrisis nog afwenden? Vijf lessen uit het IPCC-rapport De wereld stevent af op meer dan 1,5 graad opwarming en het huidige klimaatbeleid schiet tekort om daaronder te blijven, stelt het VN-klimaatpanel in het rapport dat gisteren verscheen. Maar het rapport bevat nog meer belangrijke boodschappen - een overzicht.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Elektrisch autodelen: 'Nu de echte autofreaks nog overtuigen' Omdat de uitstoot van broeikasgassen pijlsnel omlaag moet, richtte Joachim Jacob met gelijkgezinden in 2015 Partago op, een burgercoöperatie voor elektrische deelauto's. 'We moeten af van fossiele brandstoffen. Om de klimaatcrisis aan te pakken en om niet langer afhankelijk te zijn van schurkenstaten.'
Wereld Wereld Groot Barrièrerif voor de vierde keer in zes jaar getroffen door grootschalige verbleking (video) Het Groot Barrièrerif in Australië, het grootste koraalrif ter wereld, is getroffen door een 'grootschalige verbleking', de vierde al sinds 2016. Dat maakte de Autoriteit van het Mariene Park van het Groot Barrièrerif bekend. Het fenomeen is een gevolg van bovengemiddelde oceaantemperaturen.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten De boer als klimaathoeder: boeren zijn niet het probleem, wel de oplossing Door bomen te planten, varkens en kippen vrij te laten rondlopen en koolstof in de bodem op te slaan, maken Carl en Tessa Adriansens uit De Haan van de boer een klimaathoeder. 'Om goed te boeren hebben we de natuur nodig.'
Milieu Milieu Met deze zes concrete ingrepen maakt u een groot verschil voor het klimaat Niet alleen overheden en industrie hebben een rol in de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook de burger, stelt nieuw onderzoek. Zes ingrepen in de levensstijl kunnen een groot verschil maken.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Echte kaas zonder melk? 'Dit is een reuzenstap naar een compleet nieuw landbouwsysteem' Nadat hij met de Vegetarische Slager de markt van plantaardige vleesvervangers veroverde, neemt Jaap Korteweg de zuivelindustrie onder vuur. In Zwijnaarde werken zijn Vegan Cowboys aan kaas zonder melk. De weg is nog lang, maar als het lukt, worden melkveeboeren straks grasleveranciers die industriële bioreactoren bevoorraden.
Wereld Wereld IPCC publiceert 2e deel klimaatrapport: 'Nu al onomkeerbare effecten van klimaatverandering' De gevolgen van de klimaatverandering zullen nog sneller en ernstiger zijn dan verwacht.
Gezondheid Gezondheid Extreme hitte werkt angst en depressie in de hand Onderzoekers van de Boston University School of Public Health (BUSPH) ontdekten dat op dagen die bovengemiddeld warm zijn, meer mensen naar de spoeddienst van een ziekenhuis trekken met psychische klachten zoals problematisch middelengebruik, angst, stress en stemmingswisselingen waaronder depressie.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Architectencollectief Bento vervangt beton door... champignon 'Een stad ontwerpen die produceert in plaats van consumeert', dat is het motto van architectencollectief Bento. Dankzij mycelium, een ecologisch en levend materiaal afkomstig van paddenstoelen, wil Bento de stad bouwen en renoveren met een duurzamere architectuur die zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu.
Milieu Milieu Zuidwesten van de VS kampt met de ernstigste droogteperiode in 1.200 jaar De tien zuidwestelijke staten van de VS maken als regio de afgelopen jaren de meest ernstige droogteperiode in 1.200 jaar door.
Nieuws Nieuws Solar-ondernemer Ismaël Ben-Al-Lal gelooft in stralende toekomst: 'We kunnen nooit te veel elektriciteit produceren' In een niet eens verre toekomst ziet hij torengebouwen als verticale wanden vol zonnepanelen. Serieel ondernemer Ismaël Ben-Al-Lal is een optimistische techneut met een sociale inborst. Geen geld voor een fotovoltaïsche installatie op je dak? Dan kun je ze bij Futech huren. Of tweedehandse zonnepanelen leggen.
Wereld Wereld 'Voorzichtig optimistisch nieuws': klimaatdoelen Parijsakkoord blijven haalbaar, zegt nieuw onderzoek Het doel van het klimaatakkoord van Parijs, om de opwarming van de aarde deze eeuw tot 2 graden te beperken, is nog altijd binnen bereik. Dat concludeert een nieuwe Amerikaanse studie.
Europa Europa Italië verankert milieubescherming in grondwet Het Italiaanse parlement keurde deze week een amendement goed om de bescherming van dieren en het milieu op te nemen in de grondwet. Milieuorganisaties verwelkomen het initiatief, maar benadrukken het belang van concrete toepassingen.
Nieuws Nieuws Pierre Barbieux experimenteert met agrobosbouw: 'Je hebt geen idee wat we allemaal kunnen verbouwen in ons klimaat' Net ten zuiden van Brussel runt Pierre Barbieux Bois de Rode Bos, een experimentele kweektuin gebaseerd op de principes van de agrobosbouw. Hoe kweek je heerlijk fruit door koolstof op te slaan en de bodem te regenereren in plaats van uit te putten? Die uitdaging gaat hij elke dag aan.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Circulair en comfortabel wonen in de stad? DuCoop bewijst in Gent dat het kan Niks gaat verloren in de Gentse woonwijk De Nieuwe Dokken. Badwater, keukenafval, zelfs uit lokaal geproduceerde feces worden energie en grondstoffen gepuurd. 'Dit circulaire woonproject is uniek in Europa', zegt Peter De Smet van duurzaamheidscoöperatie DuCoop.
Wetenschap Wetenschap Geen plaats voor Olympische Winterspelen in een warmere wereld Door de opwarming van de aarde zullen er in de nabije toekomst steeds minder plekken zijn waar de Olympische Winterspelen kunnen georganiseerd worden, blijkt uit nieuw onderzoek. Het evenement in zijn huidige vorm staat zwaar onder druk.
Europa Europa Natuurbewegingen klagen Britse overheid aan om onvoldoende scherpe klimaatdoelen Natuurbewegingen willen de Britse regering dwingen meer te doen om aan klimaatdoelen te voldoen. Organisaties Friends of the Earth en ClientEarth hebben beide aangekondigd deze week een rechtszaak te beginnen. De doelen die Downing Street heeft gesteld volstaan volgens hen niet om aan internationale afspraken te voldoen.
Wetenschap Wetenschap Voorbije 7 jaar waren 7 warmste ooit 2021 was wereldwijd het vijfde warmste jaar ooit.
Wetenschap Wetenschap Kans op Elfstedentocht gehalveerd door opwarming De kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd. Het Nederlandse meteorologisch instituut, heeft dat berekend.
Wetenschap Wetenschap Kans op Elfstedentocht gehalveerd door opwarming De kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd. Het Nederlandse meteorologisch instituut, heeft dat berekend.
Wetenschap Wetenschap 2022 brengt opnieuw een cruciaal klimaatjaar Het nieuwe jaar belooft opnieuw in het teken te staan van de strijd tegen de klimaatverandering, en de internationale conferenties volgen elkaar op. Deze data staan met fluostift gemarkeerd in de klimaatagenda 2022.
Milieu Milieu Belgische wetenschappers gaan massa van ijskap in Antarctica meten Wetenschappers van de ULB, de UCLouvain en de TU Delft zullen de massa van de Antarctische ijskap meten. Ze doen dat in het kader van de laatste missie van het Mass2Ant-project, die zal plaatsvinden van 7 december 2021 tot 13 januari 2022.
Wetenschap Wetenschap Honderden lobbyisten voor fossiele industrie aanwezig op COP26 Minstens 503 lobbyisten voor de fossiele sector hebben een aanvraag ingediend om deel te nemen aan de VN-klimaattop in Glasgow. Die gaat momenteel de tweede week in.
Gezondheid Gezondheid Klimaatvriendelijk én gezond eten: hoe begin je eraan? Er zijn weinig dingen die je als individu kan doen voor het klimaat die zo'n grote impact kunnen hebben als de keuzes die je maakt op je bord. En je kunt vandaag al beginnen.
Wetenschap Wetenschap Waarom we allemaal een beetje klimaatontkenner zijn 'Wat houdt ons tegen?' is de centrale vraag in de vijfdelige reeks op Canvas over de situatie van en oplossingen voor de huidige klimaatcrisis. Het antwoord is: meer dan je durft toe te geven.
Wereld Wereld Australië wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn, maar houdt vast aan steenkool Enkele dagen voor de start van COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties, heeft Australië dan toch ambitieuzere klimaatdoelstellingen aangekondigd. Maar met vage plannen.
Wetenschap Wetenschap Afrika wordt epicentrum van klimaatcrisis die elders is veroorzaakt Afrika is verantwoordelijk voor amper 4 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2, maar incasseert zo'n 80 procent van de impact van de klimaatverandering. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in aanloop naar de klimaattop in Glasgow.
Milieu Milieu Internationaal Energieagentschap waarschuwt: minstens 2,6 graden opwarming met huidig beleid Overheden moeten minstens drie keer meer investeringen in duurzame energie, stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Alleen zo maken ze een kans om de doelstellingen in het Klimaatakkoord van Parijs te halen.
Gezondheid Gezondheid Artsen: 'Klimaatoplossingen zullen ons gezonder maken' In een brief eisen miljoenen artsen wereldwijd dat wereldleiders steviger maatregelen nemen tegen klimaatverandering om een gezondheidscrisis te voorkomen.
Wetenschap Wetenschap 'Kwestie van leven of dood': wat staat er op het spel op de klimaatconferentie in Glasgow? De klimaatconferentie in Glasgow is een van de belangrijkste diplomatieke bijeenkomsten ooit. Dit móet u echt weten.
Wereld Wereld '5 Europese luchthavens stoten meer uit dan heel Zweden' De vijf grootste luchthavens van Europa stoten samen meer CO2 uit dan de hele Zweedse economie, zo blijkt althans uit een nieuwe online 'Airport Tracker'. Die emissies groeien, en zijn vrijwel onbelast.
Milieu Milieu Uitstoot wereldwijde industrie weer op het niveau van 2019 De wereldeconomie is nog ver verwijderd van een klimaatomslag. Dat blijkt donderdag uit een nieuw VN-rapport.
Wereld Wereld Klimaat kan niet wachten tot einde pandemie, waarschuwen medische vakbladen De wereldleiders mogen 'dringende' maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering en de vernietiging van de natuur niet langer uitstellen. De openbare gezondheid wordt bedreigd, waarschuwen toonaangevende medische vakbladen in een ongezien gemeenschappelijk editoriaal.
Wereld Wereld CO2-uitstoot van de energiesector gedaald in de EU, maar niet in de wereld De CO2-uitstoot van de energiesector in de Europese Unie is tijdens de eerste helft van 2021 gedaald ten opzichte van de eerste helft van 2019. De CO2-uitstoot in de hele wereld is echter gestegen. Dat blijkt uit een studie van Ember, een Britse onafhankelijke denktank die zich bezighoudt met de thema's klimaat en energie.
Wereld Wereld Internationale studie legt verband tussen hevige regenval juli en klimaatverandering De waargenomen neerslaghoeveelheden in de Duitse regio rond de rivieren Ahr en Erft en in het Belgisch gedeelte van het Maasbekken hebben de historische waarnemingen veruit overtreffen.
Wetenschap Wetenschap Het jongste VN-rapport, een nieuw wapen voor klimaatwetenschap in de rechtbank? Jongeren, slachtoffers van klimaatrampen en kwetsbare landen zouden het recente klimaatrapport van de VN kunnen gebruiken als bewijs om vervuilers aan te klagen voor schade of om herstelmaatregelen af te dwingen. Dat zeggen juridische experts.
Zuhal Demir: 'Klimaatrapport zegt wat we allemaal al wisten' 'Dit klimaatrapport zegt wat we allemaal al wisten: met een overaanbod aan papieren beloften en een gebrek aan inspanningen op het terrein geraken we er niet. Integendeel', zegt Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) maandag in een reactie op het nieuwe klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN).
Wereld Wereld Historische hittegolf in Griekenland, bosbranden in Turkije en Italië Griekenland heeft te kampen met een 'historische en lange hittegolf'. Dat zeggen meteorologen zaterdag. Het kwik kan de komende dagen op het vasteland oplopen tot liefst 46 graden Celsius.
Wereld Wereld Wetenschappers waarschuwen dat klimaatverandering 'onnoemelijk leed' zal creëren De klimaatverandering negeren zal 'onnoemelijk lijden' creëren, waarschuwen 14.000 wetenschappers. Nieuw onderzoek toont hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen. 'De wereld moet ingrijpend handelen.' Dat schrijft De Morgen donderdag.
Wereld Wereld VN-klimaatpanel focust op extreme weersomstandigheden De recente overstromingen in landen zoals China, Duitsland en België domineerden maandag de start van de vergadering van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties. De sprekers verwezen naar de verschillende tragedies en deden ook een oproep. De wereld moet, zeker in het licht van deze gebeurtenissen, dringend actie ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan, klonk het.
Wetenschap Wetenschap Onderzoek: intense regenstormen worden tot 14 keer frequenter in Europa Intense, langzaam bewegende zomerstormen zoals boven de Ardennen zullen in Europa tot veertien keer frequenter voorkomen tegen het einde van deze eeuw. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Milieu Milieu Everzwijnen, het volgende klimaatprobleem: 'Impact groter dan een miljoen auto's' Everzwijnen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor een uitstoot van 4,9 miljoen ton CO2 per jaar, evenveel als 1,1 miljoen auto's. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Queensland en Canterbury.
Windparken op zee kunnen de koolstofopslag in zeebodems verhogen In en rond windparken op zee groeit organisch materiaal dat wordt afgezet in zee. Daardoor is er in de zeebodem van windparken een grotere koolstofopslag.
Europa Europa Na het noodweer: Duitse president Steinmeier vraagt 'doortastende' maatregelen tegen klimaatverandering De Duitse president Frank-Walter Steinmaier heeft vrijdag opgeroepen om in de strijd tegen de klimaatverandering 'doortastende' maatregelen te nemen.