Trump steunt enige verstrenging van wapenwetten, maant Republikeinse leiders tot zwijgen

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

In een tweet die haaks staat op wat vele Republikeinen verdedigen, heeft presidentskandidaat Donald Trump een lichte verstrenging van de wapenwetten bepleit. Hij belegt daarover een vergadering met de wapenlobby, NRA. Intussen zakt Trump naar een historisch dieptepunt in de peilingen.

“Ik zal een ontmoeting hebben met de NRA, die me ondersteunt, over maatregelen om mensen die op een terreurlijst staan of niet mogen vliegen te beletten wapens te kopen”.

De National Rifle Association is de bekendste binnenlandse wapenlobby in de VS. In mei ondersteunde de organisatie Donald Trump. De organisatie tweette dinsdag nog dat een dergelijk verbod op verkoop “niet effectief en ongrondwettelijk” is, “misschien allebei”. Volgens NRA staan er veel mensen ten onrechte op die lijsten, en zolang ze niet beschuldigd of veroordeeld worden, mogen hun rechten niet aan banden gelegd worden.

In antwoord op de tweet van Trump is men een stuk voorzichtiger: “Ons standpunt is geen wapens voor terroristen – punt”.

Met zijn tweet lijkt Trump dichter te komen bij een voorstel van de Democraten om de wapenwet strenger te maken. Ook in november, na de aanslagen in Parijs, had Trump zich al tegen de verkoop van wapens aan mensen op terreurlijsten gekant (mensen die verdacht worden).

Het is overigens onduidelijk of een dergelijke kleine verstrenging Omar Mateen, de man die zondag in Orlando een bloedbad aanrichtte, zou belet hebben in de weken voor de aanslag zonder wachttijd twee semiautomatische wapens te kopen – wat hij nu kon doen. Hij was in 2014 na 10 maanden onderzoek door het FBI van de terreurlijst verwijderd.

De tussenkomst van Trump, die vanuit Europees perspectief niet revolutionair lijkt, is van belang omdat ze een patsituatie lijkt te doorbreken, waarbij Republikeinen onwrikbaar alle beperkingen op wapenverkoop afwijzen.

De Republikeinse presidentscampagne wijkt op meerdere terreinen af van de Republikeinse orthodoxie, onder meer inzake vrijhandelsakkoorden (Trump is tegen), een minimale overheid (Trump wil grote overheidswerken) en recent over rechten voor transgenders.Trump heeft zich tijdens de presidentscampagne doorgaans als een grote supporter van de NRA opgeworpen.

70 procent negatief

Het gaat trouwens helemaal niet goed tussen Trump en die Republikeinen, die niet goed weten hoe ze op Trump moeten reageren.

Tijdens zijn meeting in Atlanta, waar hij België en Brussel verwarde, riep Trump de Republikeinse leiders op te zwijgen, in plaats van kritiek op hem te geven. De kritiek wordt er niet minder op nu uit sommige peilingen blijkt dat Trump een eind achterligt bij Hillary Clinton. Volgens een peiling van Bloomberg ligt hij 12 procent achter bij Clinton, en zegt 55 procent nooit op hem te zullen stemmen. Volgens een ABC/Washington Post peiling heeft 70 procent van het electoraat een negatieve opinie van hem. Het enige goede nieuws voor Trump daarbij is dat de negatieve opinies en de nooit-stemmen voor Clinton ook nog toenemen – al staan ze op een lager niveau dan de zijne (55 procent negatieve opinies in haar geval, 43 procent nooit-stemmers).

De kritiek van zijn eigen partij heeft niet alleen met die cijfers te maken (die volgens Trump na de aanslag in Orlando zullen omslaan).

Trump noemde in Atlanta niemand bij naam maar onder meer speaker Paul Ryan heeft de voorbije weken scherp uitgehaald naar Trumps voorstel om moslims het inreizen in de VS te verbieden en naar Trumps kritiek op de “Mexicaanse” rechter die zich over de klachten tegen Trump University ontfermt.

“Weet je”, aldus Trump, “de Republikeinen, eerlijk gezegd, onze leiders moeten meer spankracht tonen”, zei hij. “Dit is te lastig om het alleen te doen, maar weten jullie wat? Ik vrees dat ik daartoe verplicht zal worden. Onze leiders moeten een boel harder worden. En zwijgen. Zwijg alsjeblief. Praat niet. Ze moeten harder worden, scherper, slimmer”.

Partner Content