Trump: 'Iowa moet opnieuw gedaan worden, of Cruz' resultaten op nul gezet'

03/02/16 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:16

Donald Trump beschuldigt Ted Cruz ervan de voorverkiezing in Iowa 'illegaal gestolen' te hebben. Hij wil een nieuwe stemronde of een nietigverklaring van Cruz' resultaten.

Trump: 'Iowa moet opnieuw gedaan worden, of Cruz' resultaten op nul gezet'

Donald Trump en Ted Cruz © AFP

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump vindt dat de voorverkiezing in Iowa, waarbij hij als tweede eindigde na Ted Cruz, opnieuw gedaan moet worden. Of het resultaat van Cruz moet op nul gezet worden. Dat zegt hij op Twitter.

Zijn eerdere tweet waarin hij zei dat Cruz de verkiezingen 'illegaal gestolen' heeft, verwijderde hij snel.

Het team van Ted Cruz stuurde een e-mail met de melding dat Ben Carson, een van de Republikeinse presidentskandidaten, uit de race stapte. Cruz reageerde daarop dat zijn team een bericht van CNN verkeerd begrepen had, en veropntschuldigde zich daarvoor: 'Ons campagneteam stuurde dat nieuws rond, zoals het met alle breaking news doet. We hadden inderdaad ook het opvolgverhaal moeten brengen. Dat is een fout van ons, en daar verontschuldig ik mij voor.'

CNN had gemeld dat Carson na de stemming naar Florida zou gaan. In Carsons eigen woorden: 'Ik ging naar huis om nieuwe kleren.' Carson verwijt Cruz 'misleiding'.

Rick Tyler, hoofd communicatie van Cruz zijn campagneteam, ontkent dat ze iets fout deden: 'We hebben gewoon in dezelfde woorden herhaald wat Carson zei. DAt is geen vuile truc.'

Bekijk hier de mail van Cruz' team:

Ook Marco Rubio in vizier

Niet alleen Cruz ligt onder vuur. Ook Marco Rubio, die derde werd in Iowa, wordt er door de aanhangers van Trump van beschuldigd de verkiezingen vervalst te hebben. Zij vinden het verdacht dat Microsoft de software leverde voor tellingen in Iowa, aangezien Microsoft de tweede grootste financiële donor is van Rubio.

Onze partners