Goochelt MR met miljarden in fiscale plannen?

10/04/14 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

De fiscale voorstellen van de MR doen opnieuw stof oplaaien in Franstalig België. Critici en tegenstanders hekelen dat de kosten veel hoger uitvallen dan de Franstalige liberalen laten uitschijnen: 15 tot 20 miljard in plaats van 7 miljard.

Goochelt MR met miljarden in fiscale plannen?

Charles Michel © Belga

Centraal staat de hervorming van de personenbelasting, met het optrekken van de belastingvrije som tot 13.000 euro. Volgens de MR ligt het prijskaartje daarvan "rond de 5 miljard euro", maar grote concurrent PS spreekt van 20 miljard.

In een eerste reactie onderstreepte de MR al dat het voorstel beperkt blijft tot de inkomens lager dan 50.000 tot 70.000 euro, naargelang de gezinssituatie. Om de cijfers te staven, riepen de Franstalige liberalen ook de hulp in van de 'Mefisto'-simulator van de faculteit Economie van de KU Leuven. Die kwam uiteindelijk uit op 5,8 miljard, maar slechts voor de verhoging van de belastingvrije som. Het effect van eventuele overgangsmaatregelen - zoals de MR voorziet - zijn niet berekend, net zo min als de hervorming van de belastingschijven.

Zo wil de MR de schijf van 50 procent laten beginnen op 50.000 euro, in plaats van op 37.000 euro vandaag. "Zes miljard voor alleen de verhoging van de belastingvrije som is aannemelijk, maar de totale kostprijs van hun plan zal veel hoger zijn dan dat", citeert De Standaard onderzoeker Toon Vanheukelom.

De simulator nam ook de andere MR-voorstellen niet in rekening, zoals onder meer de aanpassing van de fiscale barema's, zo valt nog te horen bij de KU Leuven. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners