Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries.
Eigenlijk is het merkwaardig om elkaar op Kerstmis - wanneer we de geboorte van Jezus vieren - geschenken te geven. Is het om puur commerciële redenen of zit er iets anders achter?
Weinig voedsel dat meer gemoederen beroert dan de vaak levend gekookte kreeft. Maar waarom gebeurt dat eigenlijk zo? En bestaat er dan geen alternatief?
Loslopende huiskatten zijn desastreus voor de natuur, zeggen Nederlandse juristen. Dierenrechtenorganisaties vinden dan weer dat katten ervaringen buitenshuis moeten opdoen, zoals een prooi vangen en die dan dood of gewond voor uw voeten gooien. Maar waarom doen ze dat?
Van de mythische raadsels van de sfinx tot de geheimen van een goochelaar, van de Bermuda-driehoek tot 'bestaat buitenaards leven?' Het zijn mysteries waar we ons vroeg of laat, in meerdere of mindere mate wel eens een vraag bij stellen. Vanwaar komt onze fascinatie?
'Delen door nul is flauwekul', 'Wie deelt door nul is een snul',... het zijn ezelbruggetjes die ieder van ons met weemoed terug katapulteert naar zijn eigen schooltijd. Wat er toen vaak niet bijverteld werd, is waarom het getal 0 zo speciaal is dat erdoor delen zo absurd is. Wiskundeleraar Filip Moons geeft het antwoord.
Het bloed van de meeste dieren is rood. Sommige ongewervelde dieren, zoals garnalen, hebben blauw bloed. Wat maakt dat ons bloed rood ziet en niet blauw?
Hoe komt het dat de elementaire bouwstenen van ons heelal een massa hebben en waar komt die massa dan vandaan? Tot zo'n 50 jaar geleden was die vraag een groot mysterie. Tot de ontdekking van onder andere de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert. Natuurkundige Seth Moortgat verheldert.
Gsm-straling is onschadelijk, hoewel veel mensen het tegendeel denken. Ook gsm-masten veroorzaken ongerustheid. Waarom moeten we ons toch geen zorgen maken?
Dementie is een aandoening die we allemaal kennen, maar het kan ook zijn dat iemand plots 'acuut verward' is. Dat is veel minder bekend en absoluut niet zo onschuldig. Wat is er aan de hand?
Iemand met dementie kan plots agressief gedrag vertonen en wild om zich heen beginnen slaan. Waarom herken je vaak een geliefde persoon niet meer wanneer deze ziekte bij hem of haar toeslaat?
De meest ernstige vorm van een brandwonde is een derdegraads brandwonde. Maar waarom doet dat meestal geen pijn? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey legt uit.
Met het ouder worden verandert onze slaap aanzienlijk. Veel vijftigers merken deze veranderingen op, en naarmate ze ouder worden, neemt de ernst ook toe. Moet je je zorgen maken?