Mysterie van de dag: waarom vliegt een zwaluw lager bij slecht weer?

© istock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom vliegt een zwaluw lager bij slecht weer?

Vliegt de zwaluw laag, er komt gauw een regenvlaag. U hebt de weerspreuk ongetwijfeld ook al gehoord. Maar is ze waar? En zo ja waarom is dat zo?

De weerspreuk blijkt inderdaad te kloppen. Je moet de zwaluwen maar eens een poosje heel goed in de gaten houden en tegelijkertijd opschrijven wat voor weer het is. Je zult dan ontdekken dat zwaluwen laag vliegen als het koud en nat is en dat ze hoog vliegen bij zonnig en warm weer.

Dat doen ze om zwaluwen insecteneters zijn. En die insecten gaan lager vliegen als er minder stijgende lucht is. De lucht stijgt als hij opwarmt. Dus bij goed weer hebben we meestal meer thermiek en worden de insecten meegevoerd met de opstijgende warme luchtstromen. Thermiek zal je het eerst opmerken op plaatsen waar de grond vlug opwarmt (bvb zandgrond). Bij koud weer heb je weinig thermiek en vliegen de insecten laag.

Vliegen de insecten laag…

Bij onweerachtige klimaatomstandigheden bevinden we ons meestal in een overgangsgebied van zeer warm naar veel kouder weer. In zo een gebied kan je nog steeds sterke thermiek hebben maar ook daalstromen en hevige wind. Insecten houden er niet van om onder zulke omstandigheden te vliegen en ze zullen uit zichzelf dalen nietegenstaande de temperatuur nog hoog kan zijn. Tijdens het onweer zal de temperatuur meestal snel dalen en koelt de aarde verder af, waardoor de thermiek verdwijnt.

In feite zou de weerspreuk dus net zo goed kunnen zijn: vliegen de insecten laag, er komt snel een regenvlaag. Alleen zijn die insecten in de lucht veel minder goed zichtbaar dan de zwaluwen, vandaar… (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content