Mysterie van de dag: waarom worden er meer jongens dan meisjes geboren?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom worden er meer jongens dan meisjes geboren?

Waarom worden er wereldwijd meer jongens dan meisjes geboren? Wetenschappers geloven dat de oorzaak niet bij het aantal embryo’s gezocht moet worden, maar bij het afstoten ervan.

Uit een nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat de reden waarom er wereldwijd meer jongens dan meisjes geboren worden, wel eens anders zou kunnen zijn dan tot nu toe werd aangenomen. De bevindingen werden gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Risico op miskraam

Voor elke 100 meisjes worden er wereldwijd 107 jongens geboren. Tot nu toe dachten wetenschappers dat er ook al vlak na de bevruchting meer mannelijke dan vrouwelijke embryo’s waren, maar dat blijkt niet te kloppen. Meisjes en jongens starten in gelijke aantallen, maar bij zwangerschap van een meisje is het risico op een miskraam groter, zo blijkt uit een studie van het Fresh Pond Research Institute in Cambridge, Verenigde Staten.

Steven Hecht Orzack en zijn collega’s onderzochten een groot aantal Amerikaanse gegevens over foetussen op verschillende tijdstippen in de zwangerschap. Uit hun onderzoek blijkt dat er evenveel jongens als meisjes ‘gemaakt’ worden. Tijdens de eerste week na de conceptie worden meer mannelijke dan vrouwelijke embryo’s afgestoten. Gedurende de tien tot vijftien weken daarna echter eindigen meer zwangerschappen van meisjes dan van jongens in een miskraam. Tegen het einde van de zwangerschap, tussen week 28 en week 35, worden dan weer meer jongetjes dood geboren.

Verschillen na geboorte

Over de volledige zwangerschap genomen sterven meer vrouwelijke dan mannelijke embryo’s, concluderen de onderzoekers, en worden er dus meer jongens geboren dan meisjes. Die verhouding verandert als mensen ouder worden. Mannen sterven sneller en tegen de tijd dat ze bejaard zijn, zijn er significant meer vrouwen dan mannen. “Het is belangrijk om verschillen tussen mannen en vrouwen te bestuderen in de baarmoeder omdat die deels verantwoordelijk zijn voor de grote verschillen tussen beide sekses bij de geboorte en daarna”, aldus nog Orzack. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content