VS-minister Blinken hoopt dat Hamas ‘buitengewoon genereus’ voorstel van Israël aanvaardt

Antony Blinken, 29 april 2024. © Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, hoopt dat Hamas zal ingaan op een ‘buitengewoon genereus’ voorstel van Israël om het offensief in Gaza te staken in ruil voor de vrijlating van gijzelaars.

Dat zei hij maandag in de marge van een speciale vergadering van het Wereld Economisch Forum in Riyad.

‘Hamas heeft een buitengewoon genereus voorstel van Israël voor zich liggen. Ze moeten een beslissing nemen en ze moeten die snel nemen (…), en ik hoop dat ze de juiste beslissing nemen’, aldus Blinken. De Amerikaan herhaalde ook dat zijn land zich verzet tegen een Israëlisch offensief op de overbevolkte stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. ‘We hebben nog geen plannen gezien die ons ervan kunnen overtuigen dat de burgers daadwerkelijk beschermd zouden kunnen worden’, verklaarde Blinken. ‘Op dit ogenblik is Hamas het enige wat een staakt-het-vuren voor de bewoners van Gaza in de weg staat’.

Volgens eensluidende Israëlische regeringsbronnen heeft Israël de eis rond de vrijlating van gijzelaars verlaagd 40 naar 33. Dat heeft er mede mee te maken dat Israël er nu van uitgaat dat plusminus 40 gijzelaars in gevangenschap zijn overleden. In ruil voor de vrijlating van de gijzelaars, gespreid over weken, zou Israël volgens CNN instemmen met een staakt-het -vuren van een jaar.

‘Uitbreiding conflict voorkomen’

BIinken stelde ook dat door middel van diplomatie werd voorkomen dat de oorlog tussen Israël en Hamas zich ook buiten de Gazastrook zou verspreiden. ‘We kwamen heel dicht bij een escalatie of een uitbreiding van het conflict, en ik denk dat we door zeer gerichte en vastberaden inspanningen in staat waren om dat te voorkomen’, klonk het. Wat de normalisatie van de banden tussen Israël en Saudi-Arabië betreft, maakte Blinken zich sterk dat het veiligheidspact tussen zijn land en Riyad voor een dergelijke normalisering op het punt staat om afgesloten te worden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is momenteel in Riyad voor zijn zevende bezoek aan het Midden-Oosten sinds de grootschalige aanval van Hamas op Israël op 7 oktober en de start van de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. De bedoeling van Blinken is onder meer om een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen. Daarnaast is hij voorstander van een regionale overeenkomst waarbij ook Israël betrokken is.

(lees verder onder de preview)

‘Gematigdheid’

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry was niet zo uitdrukkelijk als Blinken maar ook hij liet in Ryad weten dat hij ‘hoopvol’ is over een nieuwe wapenstilstand in Gaza.

Volgens hem houdt het huidige voorstel voor een staakt-het-vuren, dat onder impuls van Egypte werd geformuleerd, rekening met ‘de standpunten van beide partijen’ en ‘getuigt het van gematigdheid’. ‘We wachten de finale beslissing af. Bepaalde factoren zullen een impact hebben op de beslissing van de beide partijen, maar ik hoop dat iedereen opgewassen is tegen de taak’, voegde hij toe.

Partner Content