Pro-Palestijnse protesten in New York: politie ontruimt bezet universiteitsgebouw

Een manifestant wordt gearresteerd. © Reuters

De New Yorkse politie is dinsdagavond lokale tijd de campus van Columbia University binnengevallen. De politiemacht ontzette een gebouw dat door pro-Palestijnse manifestanten was bezet. Tegelijk werd ook een tentenkamp ontruimd.

De campus werd volledig afgesloten. De politie drong de campus binnen en het gebouw, Hamilton Hall, dat ongeveer 24 uur eerder door manifestanten was bezet. Een woordvoerder van de universiteit beschuldigde de manifestanten van ‘escalatie’ en dreigde hen van de universiteit te verwijderen. Hij beschuldigde hen van ‘vandalisme, inbraak en het blokkeren van de toegang’. Volgens de directie van de universiteit, die de politie vroeg om een tussenkomst, stond de bezetting onder leiding van buitenstaanders, niet van studenten van Columbia.
De politie drong het gebouw binnen via een dakraam en arresteerde de bezetters.

De politie verwijderde ook manifestanten die een menselijke ketting hadden gevormd rond het bezette gebouw, en de studenten die eerder een tentenkamp hadden opgezet om te protesteren tegen de oorlog in Gaza. Hoeveel arrestaties er gebeurden is voorlopig niet bekend.

(lees verder onder de preview)

Het protest in Columbia kwam twee weken geleden in een hogere versnelling. Onmiddellijk na het opzetten van een tentenkamp had de rector de politie van New York gevraagd om dat te ontruimen. Het was toen de eerste ontplooiing van politie op de campus sinds de anti-oorlogs- en anti-segregratieprotesten in 1968. Ongeveer 100 studenten werden gearresteerd, maar korte tijd later werd het tentenkamp opnieuw ingericht.

Volgens een mededeling heeft de universiteitsdirectie de politie gevraagd om tot midden mei op de campus te blijven. Midden mei vindt de diplomaceremonie plaats.

Overeenkomst aan Brown University

Columbia is verre van de enige universiteit waar demonstraties aan de gang zijn.

In een van die universiteiten werd een compromis bereikt om de protesten te beëindigen, en het plaatselijk tentenkamp te ontmantelen. Dat maakte de rector van Brown University in Providence (Rhode Island), Christina Paxson, in een persbericht bekend.

De studenten beëindigden hun actie na de belofte dat het bestuur van de universiteit zou stemmen over mogelijke ‘desinvesteringen van bedrijven die de genocide in Gaza mogelijk maken en ervan profiteren’. Het doorsnijden van de banden tussen grote Amerikaanse privé-universiteiten en mecenassen en bedrijven die banden hebben met Israël, is de hoofdeis van de manifestanten.

De overeenkomst op Brown is de eerste toegeving van een elite-universiteit aan de nationale beweging die zich sinds de crisis aan Columbia over de Verenigde Staten heeft verspreid.

De studenten en de administratie van de universiteit zullen van mei tot oktober de contouren van de overeenkomst nog bespreken.

Partner Content