VS-topambtenaren bezorgd over niet-naleving internationaal recht door Israël bij wapenleveringen

VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, 26 april 2024. © Reuters

Meerdere hoge ambtenaren binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemen de Israëlische beweringen dat door Washington geleverde wapens in overeenstemming met het internationaal humanitair recht gebruikt worden ‘noch geloofwaardig, noch betrouwbaar’.

Dat schrijven ze in een intern advies aan minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, dat persagentschap Reuters kon inkijken. Uit dat advies blijkt ook dat er binnen het ministerie nog andere meningen zijn.

Blinken moet tegen 8 mei verslag uitbrengen aan het Congres of hij de Israëlische garanties over het gebruik van Amerikaanse wapens geloofwaardig vindt.  Zeker zeven departementen van het Amerikaanse ministerie hadden op 24 maart hun bijdrage geleverd. Die bijdragen geven het volledigste beeld tot nu van de verdeeldheid binnen het ministerie over de kwestie. Van de zeven departementen waren er vier die in een gezamenlijk standpunt ‘ernstige bezorgdheid (tonen) over de niet-naleving’ van het internationaal recht door Israël. Ze geven acht voorbeelden van Israëlische militaire acties die, volgens de diensten, ‘ernstige vragen’ oproepen over mogelijke schendingen van het internationaal humanitair recht. Het gaat dan om herhaaldelijk aanvallen van beschermde sites en burgerinfrastructuur, onredelijk hoge niveaus van burgerslachtoffers om militair voordeel te halen, weinig actie ondernemen om schendingen te onderzoeken of verantwoordelijken voor ernstige civiele schade ter verantwoording te roepen en het doden van humanitair personeel en journalisten in een ongekend tempo. 

Het departement van politieke en militaire zaken binnen het ministerie waarschuwde Blinken in zijn bijdrage aan het memo dan weer dat het opschorten van de wapenverkoop het vermogen van Israël zou beperken om potentiële bedreigingen buiten zijn luchtruim het hoofd te bieden. Washington zou dan ‘alle lopende en toekomstige verkopen aan andere landen in de regio’ moeten herbekijken.

(lees verder onder de preview)

Gevolgen?

De woordvoerder van het ministerie wilde geen commentaar te geven over gelekte documenten. ‘Over complexe onderwerpen luistert de minister vaak naar verschillende standpunten van binnen het ministerie, en hij neemt die allemaal in overweging’, zei hij. 

De definitieve beoordeling van Buitenlandse Zaken wordt niet voor 8 mei verwacht.  Als de Israëlische garanties in twijfel getrokken worden, kan president Joe Biden de situatie op verschillende manieren ‘remediëren’, van het vragen om extra garanties tot de wapenverkoop opschorten. Tot dusver ging hij niet in op vragen daartoe van mensenrechtengroepen, linkse Democraten of Arabisch-Amerikaanse groeperingen, maar eerder deze maand, na de dood van hulpverleners van een ngo, dreigde hij er voor het eerst mee voorwaarden op te leggen aan de verkoop van Amerikaanse wapens aan Israël.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content