Journalist Pieter Stockmans trok met de Syrisch-Koerdische Belg Roni Hossein naar Syrië en Turkije. In Syrisch Koerdistan verbleven ze wekenlang bij gewone mensen, partijen en milities die een stervend land reanimeren, terwijl stukken ervan worden belegerd door IS.

Pijnpunt

In deze video laten ze een Syrische wapensmokkelaar aan het woord. 'Als ik zou zeggen dat ik in de wapenhandel zat, dan zouden de mensen denken dat ik een terrorist was', vertelt Idris. 'Ik deed het om te overleven, om melk te kunnen kopen voor zijn kinderen.'

Zijn verhaal legt een belangrijk pijnpunt in het conflict in de regio bloot. De opvoeding van zijn kinderen was zijn drijfveer om wapens te verdelen die de levens van andere kinderen kapot maken. Bekijk hier de video.

Lees hier de andere afleveringen van de reportagereeks 'Tekenles in de schaduw van IS'.

Journalist Pieter Stockmans trok met de Syrisch-Koerdische Belg Roni Hossein naar Syrië en Turkije. In Syrisch Koerdistan verbleven ze wekenlang bij gewone mensen, partijen en milities die een stervend land reanimeren, terwijl stukken ervan worden belegerd door IS. In deze video laten ze een Syrische wapensmokkelaar aan het woord. 'Als ik zou zeggen dat ik in de wapenhandel zat, dan zouden de mensen denken dat ik een terrorist was', vertelt Idris. 'Ik deed het om te overleven, om melk te kunnen kopen voor zijn kinderen.' Zijn verhaal legt een belangrijk pijnpunt in het conflict in de regio bloot. De opvoeding van zijn kinderen was zijn drijfveer om wapens te verdelen die de levens van andere kinderen kapot maken. Bekijk hier de video.