Video: Syrisch meisje (6) vertelt over gruwel van de oorlog: ‘Toen ik de kogel vastpakte, was hij nog warm.’

© YOUTUBE
Pieter Stockmans
Pieter Stockmans Journalist voor MO*

Rojda is pas zeven. Ze kan nog maar net lezen en schrijven, maar uit haar mond komen woorden als ‘sluipschutter’, ‘Vrije Syrische Leger’, ‘onthoofding’ en de namen van alle wapens. Bekijk hier de video.

Zo’n 200.000 Syriërs leven in Turkse vluchtelingenkampen, maar meer dan 1 miljoen ging op in de anonimiteit van de grootsteden. ‘Het is een explosieve massa wanhopige mensen zonder toekomst’, schrijft Journalist Pieter Stockmans in de reeks ‘Tekenles in de schaduw van IS’.

Kogel op het balkon

In deze video komt Rojda aan het woord. Ze is pas zeven en leert nog maar net lezen, maar uit haar mond komen woorden als ‘sluipschutter’, ‘Vrije Syrische Leger’, en de namen van alle wapens. Trots begint ze te vertellen: ‘Ik was eens aan het wandelen met mama en Jewan, en ik hoorde een kogel van een sluipschutter en die ging juist naast Jewan. Ik vond ook eens een kogel op ons balkon en toen ik hem vastpakte, was hij nog warm.’

Lees hier het verhaal van 1 miljoen onzichtbare Syriërs.

Bekijk de video hier:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek. Volg Pieter Stockmans op Twitter en Facebook.

Partner Content