Tinne Van der Straeten (Groen) overweegt klacht tegen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR)

Tinne Van der Straeten (Groen) © Belga

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten is van plan om een klacht in te dienen tegen MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wegens laster.

Dat zegt de politica van Groen in een interview dat vrijdag in De Standaard is verschenen. Ze heeft haar advocaat gevraagd naar de nodige juridische stappen, luidt het.

Eerder deze week zei Bouchez dat hij vindt dat er een onderzoeks­commissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van hoogspanningsnetbeheerder Elia, Chris Peeters. Volgens de MR-voorzitter is er in de maanden voordien gelogen om toch maar te kunnen vasthouden aan de kernuitstap.

‘Dit is laster. Tot twee keer toe heeft Bouchez gezegd dat ik lieg, dat ik de analyses van Elia instrumentaliseer en dat er een onderzoekscommissie moet worden opgericht. We hebben het dan over een commissie met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter, die de mogelijkheid heeft om huiszoekingen te doen. En nu zou er een moeten komen, simpelweg omdat de voorzitter van de MR van mening verschilt over het te voeren beleid?’, reageert Van der Straten in het interview. ‘Als Bouchez het politieke debat wil juridiseren, dan dien ik een klacht in voor uitspraken zonder grond die bovendien juridisch vervolgbaar zijn.’

De Groen-minister verwijt de MR-voorzitter aan ‘bully-politiek’ te doen. ‘Een regering is een team, maar Bouchez doet niet anders dan frontale aanvallen uitvoeren op de persoon, met uitspraken die op niks gebaseerd zijn. Dit is een nieuw dieptepunt in de politiek’. In een nieuwe regering stappen met de MR van Bouchez ziet Van der Straeten dan ook niet meteen zitten: ‘Ik zou graag mijn werk voortzetten, maar met deze MR, met deze methode? In geen geval.’

Partner Content