Pieter Stockmans

Video: Gesprek met een Syrische wapenhandelaar: ‘Ik deed het voor mijn kinderen’

Pieter Stockmans Journalist voor MO*

Journalist Pieter Stockmans verbleef een week lang bij een voormalige Syrische wapensmokkelaar en zijn gezin in Turkije. Hun verhaal is niet wat je verwacht wanneer je aan wapenhandelaars denkt. Deze kortfilm is een intieme inkijk in het leven van de raderwieltjes die een oorlog doen draaien.

Journalist Pieter Stockmans trok met de Syrisch-Koerdische Belg Roni Hossein naar Syrië en Turkije. In Syrisch Koerdistan verbleven ze wekenlang bij gewone mensen, partijen en milities die een stervend land reanimeren, terwijl stukken ervan worden belegerd door IS.

Pijnpunt

In deze video laten ze een Syrische wapensmokkelaar aan het woord. ‘Als ik zou zeggen dat ik in de wapenhandel zat, dan zouden de mensen denken dat ik een terrorist was’, vertelt Idris. ‘Ik deed het om te overleven, om melk te kunnen kopen voor zijn kinderen.’

Zijn verhaal legt een belangrijk pijnpunt in het conflict in de regio bloot. De opvoeding van zijn kinderen was zijn drijfveer om wapens te verdelen die de levens van andere kinderen kapot maken. Bekijk hier de video.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees hier de andere afleveringen van de reportagereeks ‘Tekenles in de schaduw van IS’.

Partner Content