Recordaantal mensen in België verhuist naar ander gewest

© Getty Images

Nog nooit zijn er zo veel mensen in België verhuisd van gewest als in 2023. In totaal maakten 73.870 mensen een verhuisbeweging, meldt de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB).

De grootste verhuisbeweging vond plaats van Brussel naar Vlaanderen of Wallonië: maar liefst 37.613 Brusselaars verlieten de hoofdstad. ‘De meeste mensen die van Brussel naar Vlaanderen of Wallonië verhuizen doen dit omdat hun geld daar meer waard is. Woningen zijn in Brussel veel duurder, soms kosten ze zelfs een derde meer’, zegt CIB-woordvoerder Kristophe Thijs. De Brusselaars die wegtrekken vestigen zich vooral in de Waalse of Vlaamse Rand, dit ‘om hun connectie met Brussel niet te verliezen’.

Stadsvlucht houdt aan

Er trekken niet enkel mensen weg uit de hoofdstad, er komen ook mensen wonen. In 2023 verhuisden 10.856 Vlamingen en 8.532 Walen naar Brussel. ‘Deze mensen zoeken vooral een plek om te wonen die niet zo ver ligt van hun werk’, aldus Thijs.

Ondanks het feit dat er wel degelijk inwoners bijkomen in Brussel, en er sinds de coronacrisis opnieuw meer Vlamingen en Walen naar Brussel verhuizen, houdt de stadsvlucht aan. Zo verloor Brussel in 2023 18.225 inwoners aan de andere gewesten, daar waar dat er in 2011 ‘slechts’ 13.858 waren. Sinds 2021 blijft de stadsvlucht wel ongeveer op hetzelfde niveau.

Tot slot trokken er in 2023 ook 7.496 Vlamingen naar Wallonië, en maakten 9.373 mensen de omgekeerde beweging. ‘De Vlamingen die zich in Wallonië vestigen, doen dat in hoofdzaak omwille van de lagere vastgoedprijzen’, besluit Thijs.

Partner Content