Tien kandidaten genomineerd om Theresa May op te volgen als Brits premier

Vlnr: Boris Johnson, Theresa May en Michael Gove.

Tien kandidaten zijn officieel genomineerd in de race om Theresa May op te volgen als partijvoorzitter van de Britse Conservatieven en dus ook als Brits premier.

Dat heeft het machtige 1922 Committee binnen de Conservatieve partij maandag laten weten. Tegen eind juli moet bekend zijn wie effectief de fakkel overneemt.

Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en ex-burgemeester van Londen, is de uitgesproken favoriet. De brexit-hardliner baarde de voorbije dagen weer opzien met nieuwe plannen. Zo dreigde hij ermee de ongeveer 44 miljard euro die het Verenigd Koninkrijk nog moet betalen aan de EU, in te houden als de Britten geen beter akkoord krijgen van Europa. Johnson stelde goedverdienende Britten ook een stevige belastingverlaging in het vooruitzicht. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde de plannen een ‘horrorshow’.

De andere genomineerden zijn huidig buitenlandminister Jeremy Hunt, minister van Milieu Michael Gove, de vroegere Brexitminister Dominic Raab, minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid, gezondheidsminister Matt Hancock, minister van Ontwikkelingshulp Rory Stewart, Andrea Leadsom, voormalig minister bevoegd voor relaties met het parlement, ex-minister van Werk Esther McVey en het EU-genegen parlementslid Mark Harper.

Elke kandidaat had de steun nodig van minstens acht Conservatieve parlementsleden. Alleen Sam Gyimah, die voorstander is van een tweede referendum over de Brexit, slaagde er niet in die horde te nemen.

Waarnemers menen dat vooral Hunt nog een bedreiging kan vormen voor Johnson. De kansen van Gove hebben dit weekend mogelijk averij opgelopen, na zijn bekentenis dat hij meer dan twintig jaar geleden meermaals cocaïne heeft gebruikt. Gove kreeg daarvoor vanuit verschillende hoeken scherpe kritiek.

De deadline voor de kandidaten om zich aan te dienen bij de partijtop van de Conservatieven, verliep maandagavond om 18 uur Belgische tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content