Red Panthers worden na 2-2 gelijkspel tegen Japan laatste in groep A op WK hockey

Red Panthers tegen Japan op WK hockey © Belga

De Red Panthers hebben in hun vijfde en laatste groepswedstrijd op het wereldkampioenschap hockey in Den Haag 2-2 gelijkgespeeld tegen Japan. Het was na vier nederlagen het eerste punt voor de Belgen, die op de zesde en laatste plaats eindigen in groep A.

Donderdagochtend spelen de Red Panthers om de elfde plaats tegen de laatste van groep B. Dat wordt Engeland of Zuid-Afrika.

Voorsprong

Kort na de pauze (37e) bezorgde Emilie Sinia de Panthers een 1-0 voorsprong. Ayaka Nishimura (44e) en Akane Shibata (63e) keerden de situatie echter om.

In de slotfase zette coach Pascal Kina nog alles op alles. Hij haalde de doelvrouw eraf voor een extra veldspeelster en dat leverde in de 66e minuut de gelijkmaker van Manon Simons op.

In de allerlaatse minuut kwamen de Belgen op een strafcorner nog dich bij de zege, maar de Japanse doelvrouw stond pal.

Kina: ‘Fier’

‘Ik ben fier op mijn speelsters, ook al is de doelstelling, een plaats in de top acht, niet gehaald’, verklaarde Kina maandag. ‘Vier keer hebben ze verloren, maar vier keer gebeurde dat eervol. En dat op een toernooi van het allerhoogste niveau.’

‘We hebben Japan gedomineerd, maar waren niet agressief genoeg in hun 25 yards. Het zijn telkens diezelfde tekortkomingen die ons de zege kosten. We zetten te weinig druk in hun halve cirkel. Maar een gelijkspel tegen Japan is gewoon een goed resultaat, alleen levert het ons niets op.’

‘Toch progressie’

De tranen stonden Stephanie de Groof in de ogen. Twee kaar geleden eindigden de Red Panthers tijdens de Olympische Spelen in Londen ook als elfde. ‘Dan denkt de buitenwacht dat er niets is gebeurd. Maar dat is niet waar. We zijn er enorm op vooruitgegaan’, verklaarde De Groof.

De 23-jarige verdedigster wijst op de statistieken van de wedstrijden. ‘We zitten er veel dichter bij dan toen. Alleen slagen we er maar niet in de kansen te benutten. Daarnaast incasseren we te makkelijk ‘.

Toch meent De Groof dat de achtste of negende plaats op de eindlijst geen onrealistische ambitie was. “Als je kijkt naar onze resultaten van het afgelopen jaar, was dat echt mogelijk geweest.”

Nederland

Gastland Nederland won maandag met 3-0 van Zuid-Korea, Australië had aan 0-0 gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland genoeg om het tweede ticket voor de halve finales te bemachtigen.

Nederland is met het maximum van 15 punten groepswinnaar, voor Australië (10), Nieuw-Zeeland (7), Zuid-Korea (7), Japan (2) en België (1).

In groep B strijden de Verenigde Staten (FIH-10), Argentinië (FIH-2) en China (FIH-7) nog om twee plaatsen in de halve finales. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content