Red Panthers worden laatste op WK hockey: ‘Niet ontgoocheld’

Red Panthers © Belga

De Belgische hockeyvrouwen Red Panthers zijn als twaalfde en laatste geëindigd op het WK hockey in het Nederlandse Den Haag.

In de klassementsmatch om plaatsen 11 en 12 gingen de Red Panthers na shootouts met 1-2 onderuit tegen Engeland. Na de reguliere speeltijd was het 1-1.

Sophie Bray lukte na 16 minuten de openingstreffer. Ze werkte een pass van dichtbij in doel voorbij Aisling D’Hooghe. Ondanks een rist kansen slaagden de Belgen er daarna niet in de gelijkmaker te scoren. De tweede helft begon voor de Engelsen in mineur. Ashleigh Ball moest immers met een draagberrie van het terrein worden gedragen. Ook in die tweede periode hielden de Belgen gelijke tred met de Engelsen, maar vonden ze de weg naar de netten niet. Aan de overzijde kwam D’Hooghe enkele keren gepast tussen. De laatste drie minuten ging de Belgische doelvrouw eruit en speelden de Belgen met een vliegende keeper. Emilie Sinia kreeg een uitgelezen kans in de slotminuut maar besloot naast. In de allerlaatste seconde scoorde België dan toch via Stephanie De Groof met een strafcorner. In de daaropvolgende shootouts scoorde enkel Fobe. Gerniers, Vanden Borre, De Groof en Van Lindt misten.

De ploeg van bondscoach Pascal Kina had in de groepsfase vier keer verloren (van Nieuw-Zeeland, Nederland, Australië en Zuid-Korea) en een keer gelijkgespeeld (tegen Japan). Engeland eindigde als laatste in een poule met de Verenigde Staten (1e), Argentinië, China, Duitsland en Zuid-Afrika.

Bondscoach Pascal Kina is niet aangeslagen

‘Neen, ik ben niet ontgoocheld. Net zoals de Olympische Spelen in Londen hoort dit toernooi bij ons groeiproces’, vertelde hij kort nadat zijn Red Panthers met shoot-outs de duimen legden voor Engeland. ‘Als we op deze plaats staan, is dat ook omdat we het verdienen. Ik zou in zak en as zitten als we al onze matchen een bolwassing hadden gekregen, maar dat is niet het geval.’

Om te kunnen meedraaien met de echte toplanden, moeten de Belgen nog krachtiger en fysiek sterker worden, vindt Kina. ‘In januari 2015, wanneer we de voorbereiding starten met het oog op de derde ronde van de World League in Brasschaat, zullen we op het niveau moeten staan dat we hier in Den Haag hadden moeten bereiken. Op vlak van uithouding, snelheid en kracht zijn er nog werkpunten. Op die drie domeinen kunnen we tegen januari nog tien procent sterker worden.’ (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content