Het gaat om exportvergunningen voor onder meer automatische wapens, wapens met gladde loop en munitie van FN in Herstal en voor de uitvoer van geschutskoepels voor Saudische legertanks gemaakt door CMI Defence in Seraing.

Mensenrechtenorganisaties waren naar de Raad van State gestapt, die de bewuste vergunningen vorig jaar al schorste. 'Dit moet de Waalse regering eraan herinneren dat ze moet stoppen met wapenexportlicenties voor Saudi-Arabië af te leveren', zegt Manuel Lambert, de advocaat van Ligue des Droits humains. Hij vindt dat de volgende Waalse regering het systeem van wapenexportlicenties veel transparanter moet maken.

Sinds 2009 heeft de Raad van State al verschillende exportvergunningen vernietigd. Dat heeft de Waalse regering er echter niet van weerhouden nieuwe exportvergunningen per decreet toe te kennen, onder meer voor uitvoer naar Libië.

#BelgianArms

Het onderzoeksproject #BelgianArms, een samenwerking tussen Knack, het onafhankelijke mediahuis Lighthouse Reports, onderzoeksplatform Bellingcat, de VRT en Le Soir, bracht aan het licht dat Saudi-Arabië Belgische wapens en technologie inzet bij grond- en luchtoperaties.

Lees meer:

Saudi's vechten met Belgische wapens in Jemen

Hoe Belgische bedrijven Saudische tanks bewapenen voor de oorlog in Jemen

Hoe de Houthi-rebellen in Jemen aan Belgische wapens kwamen

De Saudische luchtmacht, met Vlaamse onderdelen

Hoe Bahrein met Belgisch legermateriaal de Arabische Lente buitenhield

Hoe een pistool uit Herstal de favoriete flikkendoder werd van de Mexicaanse drugskartels

Het gaat om exportvergunningen voor onder meer automatische wapens, wapens met gladde loop en munitie van FN in Herstal en voor de uitvoer van geschutskoepels voor Saudische legertanks gemaakt door CMI Defence in Seraing. Mensenrechtenorganisaties waren naar de Raad van State gestapt, die de bewuste vergunningen vorig jaar al schorste. 'Dit moet de Waalse regering eraan herinneren dat ze moet stoppen met wapenexportlicenties voor Saudi-Arabië af te leveren', zegt Manuel Lambert, de advocaat van Ligue des Droits humains. Hij vindt dat de volgende Waalse regering het systeem van wapenexportlicenties veel transparanter moet maken. Sinds 2009 heeft de Raad van State al verschillende exportvergunningen vernietigd. Dat heeft de Waalse regering er echter niet van weerhouden nieuwe exportvergunningen per decreet toe te kennen, onder meer voor uitvoer naar Libië.