Nieuwe FBI-controverse: oud rapport over Bill Clinton vrijgegeven

Denise Rich (links) schenkt Bill Clinton een saxofoon in november 2000 © reuters

De federale Amerikaanse politie heeft een oud onderzoeksrapport publiek gemaakt over de amnestie die Bill Clinton verleende aan grondstoffenhandelaar Marc Rich.

Het rapport van 129 pagina’s over het onderzoek dat in 2005 werd afgerond werd maandag al via de Twitteraccount van een administratieve dienst van de FBI online gezet, maar werd pas dinsdag door de pers opgemerkt. De vrijgave gebeurde volgens een mededelingvan de FBI “automatisch” nadat een aantal persorganen om het rapport hadden gevraagd.

Toch riep de timing onmiddellijk vragen op. “Zonder een deadline is dit heel vreemd. Zal de FBI ook documenten over Trumps vastgoeddiscriminatie in de jaren 70 publiceren?”, reageerde Brian Fallon, de woordvoerder van presidentskandidaat Hillary Clinton.

‘Lonende’ amnestie?

Op 20 januari 2001, op de laatste dag van zijn presidentschap, verleende Bill Clinton amnestie aan een aantal personen, waaronder de intussen overleden Marc Rich, een handelaar in grondstoffen die bekend stond om zijn dubieuze contacten en transacties en die onder meer het embargo tegen Iran met voeten had getreden.

Toen er een aanhoudingsbevel voor hem werd uitgevaardigd omwille van fiscale fraude, vluchtte Rich naar Zwitserland. Zijn ex-vrouw Denise had financiële steun verleend aan de Democraten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en gaf ook geld aan het fonds dat later de Clinton Foundation zou worden. De huidige baas van de FBI, James Comey, startte eind jaren 80 begin jaren 90 als openbaar aanklager een zaak tegen Marc Rich, en onderzocht ook de omstreden amnestieën die Clinton verleende, en waar de combinatie van financiële steun en gerechtelijke gratie een indruk wekte van belangenvermenging.

Comey onderzocht of de schenkingen bedoeld waren om een gratie te ‘kopen’. Hij vond volgens de nu vrijgegeven documenten dat de geijkte procedures niet werden gevolgd, maar besloot geen vervolging in te stellen.

De vrijgegeven informatie is op zich niet heel schadelijk, maar op zich is het een episode uit de geschiedenis van Bill Clinton die door vriend en vijand als bedenkelijk wordt beschouwd en die zeker de betrouwbaarheid van Hillary Clinton niet dient.

Vrijdag zorgde Comey voor ophef door aan te kondigen dat het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton heropend was.

(Belga/RR)

Partner Content