‘IS is incarnatie van het kwaad’ en andere reacties op nieuwe executie

IS zou nu ook de tweede Japanse gijzelaar, Kenji Goto, onthoofd hebben. Een video van de executie werd vandaag op het internet geplaatst volgens persagentschap Reuters. Japan onderzoekt de echtheid van de video. © BELGA

De Japanse premier Shinzo Abe reageert woedend op de onthoofding van een tweede Japanse gijzelaar door terreurbeweging Islamitische Staat. Ook Washington, Parijs en Londen hebben de executie veroordeeld.

De Japanse premier Shinzo Abe reageert woedend op de onthoofding van een tweede Japanse gijzelaar door terreurbeweging Islamitische Staat. Hij zegt geen toegevingen te doen tegenover dit ‘ontoelaatbare terrorisme’.

‘Dit is een oneervolle, vreselijke daad van terrorisme die mij woedend maakt’, zei Abe, zichtbaar geëmotioneerd. Hij gaf aan dat Japan blijft vechten tegen ‘een ontoelaatbaar terrorisme’.

Shinzo Abe
Shinzo Abe © Reuters

ReactiesObama, Cameron, Hollande en Ban Ki-moon

‘Ik veroordeel met kracht de verachtelijke en vreselijke moord op Kenji Goto’, aldus Brits premier David Cameron in een persbericht waarin hij zijn steun betuigt aan Japan. ‘Eens te meer worden we eraan herinnerd dat IS de incarnatie van het kwaad is, met geen enkel respect voor het menselijk leven. Japan heeft gelijk om niet toe te geven.’

Ook Frans president François Hollande en Amerikaans president Barack Obama veroordelen de moord op de Japanse gijzelaar. Ze verklaarden zich in persberichten solidair met Japan.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, riep IS dan weer op alle gijzelaars onmiddellijk onvoorwaardelijk vrij te laten.

Moeder Kenji Jogo: ‘Geen woorden voor’

Ook Junko Ishido, de moeder van de omgebrachte Japanse journalist, heeft gereageerd. ‘Het is jammer, maar Kenji is vertrokken. Ik heb geen woorden voor deze trieste dood’, zei ze.

De moeder van Kenji Goto
De moeder van Kenji Goto© Reuters

‘Ik dacht dat hij misschien levend zou terugkeren. Maar dat zal nooit meer mogelijk zijn. Het nieuws is er… Ik betreur het echt.’

IS verspreidde zaterdag een filmpje waarin de Japanse journalist Kenji Goto geëxecuteerd werd. Hoewel het onderzoek nog aan de gang is, verklaarden de Japanse autoriteiten al dat de beelden ‘meer dan waarschijnlijk’ echt zijn.

Kenji Goto in april 2014
Kenji Goto in april 2014© Belga

Kenji Goto was een Japanse journalist die berichtte vanuit talrijke conflictgebieden. Zo bezocht hij in april 2012 nog Syrische vluchtelingen in een Turks vluchtelingenkamp.

‘Het zijn bijzonder zware tijden op de plaatsen waar ik over bericht, maar zelfs daar leven mensen hun alledaagse leven. Die mensen hebben steeds iets te zeggen, een boodschap die ze willen overbrengen. Als ik kan helpen om hun boodschap te verspreiden, mag dat in een of andere zin tot een oplossing leiden. Als dat gebeurt, kan ik zeggen dat mijn werk een succes was’, zei hij in mei 2014 op een Japanse nieuwssite, zo staat te lezen in een profiel dat de Britse omroep BBC op zijn website publiceerde.

IS bracht eerder al een andere Japanse gijzelaar om, Haruna Yukawa. De terroristen hadden eerst losgeld gevraagd, nadien stelden ze een gevangenruil voor.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content