Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht: Hillary Clinton als erfgenaam van Obama

Lees hier een overzicht van het debat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Einde: gelijkspel

Het debat verliep tegen sneltreinvaart, onder andere omdat PBS geen publicitaire pauzes heeft. Het debat leverde de klassieke lijnen op: Clinton had het moeilijk om de financiering van haar campagne te verdedigen, het geld dat ze bij Wall Street haalt, hij had het moeilijk om iets concreets te zeggen over het buitenland. Clinton bleef zich in de mantel van Obama hullen, en probeerde Sanders als een anti-Obama-figuur neer te zetten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton hekelt Sanders' kritiek op Obama

Een eenvoudige vraag: wie is een voorbeeld inzake buitenlands optreden. Sanders noemt de oorlogsleiders Roosevelt en Churchill. Clinton noemt Nelson Mandela. Ze schakelt over naar Obama, wiens actie Sanders "ontgoochelend noemde". "Dat soort kritiek verwacht ik van Republikeinen".

Sanders reageert: "Mevrouw de minister, dat is een slag onder de gordel. Heb ik het recht om als senator kritiek te geven? Een van ons heeft campagne gevoerd tegen Obama, en dat was ik niet".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton: wat zou jij doen in Syrië?

Clinton legt Syrië bij Sanders op het bord. Rusland bombardeert, Assad, Iran. "Wat zou jij doen?" vraagt ze.

Sanders: "Ik geloof dat Poetin doet wat hij doet omdat de Russische economie in puin ligt".

Eerder zei hij dat hij niet geneigd is tot regimeverandering. "Als we willen kunnen we Assad morgen omverwerpen". Maar wat daarna?

Hillary werpt terug dat hij destijds wel voor het omverwerpen van Khadafi was. The New York Times fact check-afdeling bevestigt dat hij zich destijds voor het omverwerpen van Khadafi heeft uitgesproken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: Henry Kissinger is niet mijn vriend

Het buitenlanddebat kabbelt verder tot Sanders Henry Kissinger ter sprake brengt. Clinton, zegt hij, schrijft in haar "heel goed" boek, dat ze de steun van Henry Kissinger apprecieerde. Kissinger was onder meer minister van Buitenlandse Zaken onder Richard Nixon. Sanders noemt hem "een destructieve" minister. "Ik kan met trots zeggen dat Henry Kissinger niet mijn vriend is. Ik zal geen advies inwinnen van Henry Kissinger". Clinton repliceert onder groter applaus dat je ook wel kunt leren van mensen met wie je het niet eens bent. Ze stelt meteen ook de vraag naar wie Sanders dan wel luistert om zich over het buitenland te informeren.

Weten Amerikanen nog wie Henry Kissinger was?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wat zou Sanders aan uitgaven schrappen?

Een kijker vraagt wat Sanders aan uitgaven zou schrappen. Als senator, zegt hij, besef je dat er wel verspilling is, en dat er kan bespaard worden. "Ik geloof in de overheid, ik geloof in een efficiëntie overheid". Hij verwijst naar het leger, als een departement waar bespaard kan worden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Geldschieters: 'Laten we de intelligentie van de Amerikanen niet beledigen'

Qua financiering zijn de klassieke frontlijnen ingenomen. Clinton, die veel geld krijgt van Wall Street, zegt dat ze ruim 700.000 donoren heeft, en dat ze niet verkocht is aan de grote geldschieters.

Sanders: "Laten we de intelligentie van de Amerikanen niet beledigen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik hoop dat de Republikeinen bij hun verstand komen'

Clinton verdedigt haar standpunt over kinderen. Ze maakte zich zorgen dat ze bij mensensmokkelaars zouden terechtkomen. Ze richt haar pijlen op de Republikeinen die 11-12 miljoen illegalen willen terugsturen. "Ik hoop dat sommigen na 2016 bij hun verstand komen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Stevige woordenwisseling over migratie

Bernie Sanders legt uit hoe niet-gedocumenteerde (illegale) migranten met hem een 'pad naar legaliteit' zouden krijgen. Hij haalt ook uit naar Hillary die in het verleden een streng terugkeerbeleid ondersteunde. "Het is afschuwelijk dat Hillary Clinton minderjarigen wilde terugsturen als een pakje - terug naar bestemmeling".

Het is eerder Clinton die onder vuur ligt dan Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Blogs reageren op 'Je bent nog niet in het Witte Huis'

In de blogosfeer is men niet wild van de tussenkomst van Sanders: "Minister Clinton, je bent nog niet in het Witte Huis". De opmerking kwam uit het niets, en klonk gemeen, volgens enkele tweets.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Racisme: met mij zou het beter gaan, aldus Sanders

Sanders wordt gevraagd naar geweld tegen zwarten, en naar blijvende discriminatie. Hij verwijst naar gevangenisstatistieken, met buiten proportie veel zwarten. De helft van de welvaart in zwarte gemeenschappen is verdwenen door de bankencrisis, stelt hij. Zou het beter gaan met hem als president? "Absoluut", zegt Sanders. Er zou geïnvesteerd worden in achterstandsbuurten, er zouden banen komen, en de armen zouden uit de gevangenis blijven. "Dit beloof ik: na mijn eerste ambtstermijn zullen we niet meer mensen in de gevangenis hebben dan andere landen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton: vrouwen moeten hun eigen keuzes maken, ook al is ze niet voor mij

Op de vraag waarom zo weinig vrouwen in New Hampshire op haar stemden, heeft Clinton duidelijk een antwoord voorbereid: "Ik heb gedurende mijn volledige volwassen leven gevochten om ervoor te zorgen dat vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken, ook al is het geen keuze voor mij". Veel verder gaat haar uitleg niet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: 'Je bent nog niet in het Witte Huis'

Hillary Clinton vecht Sanders' universele gezondheidsverzekering aan, niet omdat ze het oneens is met het uitgangspunt, maar omdat het plan het land in een nieuw gruwelijk debat zal storten. Ze gaat door met haar eigen plannen.

Waarop Sanders repliceert: 'Minister Clinton, je bent nog niet in het Witte Huis'. Sanders is voorlopig agressiever dan Clinton, die opvallend glimlachend opereert, en zachter praat dan in het vorige debat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary: 'Sanders zou overheid met 40 procent uitbreiden'

De eerste vraag betreft de overheidsingrepen in de plannen van Sanders. Nu maakt de overheid 22 procent van de overheid uit, aldus Woodruff. Hoeveel wordt het met Sanders? Hijzelf legt de noodzaak uit om, zoals in de rest van de geïndustrialiseerde wereld, geld te spenderen aan universele gezondheidszorg.

Hillary zegt dat met zijn plannen de overheid met 40 procent zou groeien.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vrouwen modereren

PBS, de publieke omroep, laat zijn nieuwsanchors modereren, Gwen Ifill en Judy Woodruff. Ifill en Woodruff presenteren van maandag tot vrijdag het PBS-journaal. Dit is, volgens Amerikaanse blogs, de eerste keer dat een presidentieel debat exclusief door vrouwen wordt gemodereerd.

The Guardian preciseert: het is de eerste keer aan Democratische kant.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton: agressief of menselijk?

Op blogs en in tv-programma's worden medewerkers van Clinton geciteerd, die een agressieve aanpak van haar tegenstander in het vooruitzicht stellen.

Maar het wordt tot op zekere hoogte een evenwichtsoefening: ze moet ook een menselijk gelaat tonen, ze moet haar programma aannemelijk maken, misschien moet ze wel wat afstand nemen van president Obama. Sanders heeft minder tijd in de voorbereiding gestopt. Hij moet na zijn overwinning in New Hampshire averij vermijden.

Een van de vragen is waarom de belastingvoeten van Sanders nog geen voorwerp van discussie zijn geweest. Hoge verdieners zouden in zijn plannen weer meer dan 50 procent belasting gaan betalen. Als hij de genomineerde wordt, zal hij hierover onder spervuur van Republikeinen liggen. Zal Clinton het onderwerp ter sprake brengen?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Onderzoek naar Clinton Foundation

Niet alleen de emails blijven Hillary Clinton achtervolgen (zie 21u31) - ook de Clinton Foundation, de liefdadigheidsinstelling van Bill, Hillary en Chelsea Clinton, zorgt voor hommeles. Volgens The Washington Post heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een officieel onderzoek naar de Foundation geopend, met dagvaardigingen voor de drie Clintons en voor Huma Abedin, de rechterhand van Hillary. Het onderzoek gaat terug naar de periode dat Hillary minister van Buitenlandse Zaken was. Zij had zich op dat moment teruggetrokken uit de Foundation, maar Abedin werkte zowel voor het ministerie/de minister als voor de Foundation.

Er is vaak gesuggereerd dat landen schenkingen deden aan de Foundation in de hoop toegang te krijgen tot de minister.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De strijd om de zwarte stemmen wordt essentieel

In vele staten beslissen zwarte stemmen het Democratisch resultaat. Dat zal onder meer het geval zijn in South Carolina, waar de Democraten op 27 februari hun voorverkiezing hebben, en waar zwarten de meerderheid uitmaken van het Democratisch kiespubliek. Volgens de recentste peiling kan Hillary Clinton er rekenen op 71 procent van de zwarte stemmen. Hillary hoopt dat zwarte stemmen haar "firewall' zijn tegen Sanders. Lees hier hoe strijd om de zwarte stemmen ook kritiek oplevert.

REUTERS
© REUTERS
Jan Herregods
door Jan Herregods

Rechter beveelt Clinton alle e-mails vrij te geven

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag ex-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bevolen, alle resterende e-mails op haar private server tegen het einde van de maand vrij te geven.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Sanders: 'Waarin ik verschil van Trump? Ik ben geen racist'

Senator Bernie Sanders was gisteravond te gast bij Stephen Colbert in The Late Show. Eerder deze week had de conservatieve commentator Bill O'Reilly op bezoek gehad. Die vond dat Donald Trump en Bernie Sanders 'zeer gelijkaardig waren'. Sanders legt zelf uit waarin hij van Trump verschilt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorbeschouwing: Clinton kiest de aanval

Amper 2 dagen na de verkiezingen in New Hampshire debatteren de Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders en Hillary Clinton in Milwaukee. Clinton is op zoek naar een nieuw elan.

Volg het vanavond en vannacht LIVE. Lees nu al onze voorbeschouwing op het debat: Hillary Clinton opteert straks voor de aanval tegen Bernie Sanders.