#CorruptionEurope: ex-vicevoorzitter Eva Kaili verschijnt donderdag voor raadkamer

Eva Kaili.

Eva Kaili, de voormalige Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, verschijnt donderdagvoormiddag voor de Brusselse raadkamer. Die moet beslissen of de vrouw onder aanhoudingsbevel blijft in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement. Kaili zou, net als haar partner Francesco Giorgi, gedeeltelijke bekentenissen hebben afgelegd maar haar Belgische advocaten hebben voorlopig nog geen verklaringen willen afleggen over het dossier.

Eva Kaili werd op vrijdag 9 december opgepakt, nadat eerder diezelfde dag haar vader was opgepakt met een aanzienlijke geldsom, en ook haar partner Francescio Giorgi van zijn vrijheid werd beroofd. De arrestaties kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar pogingen van Golfstaat Qatar om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan mensen met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden. Ook Marokko wordt in het onderzoek genoemd, met mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED en de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun.

In dat onderzoek werden op 9 december zestien huiszoekingen verricht in Elsene, Schaarbeek, Kraainem, Vorst en Brussel, en werden zes personen opgepakt. Naast Eva Kaili, haar vader en haar partner, ging het om het Italiaanse voormalige Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, en vakbondsman Luca Visentini. 

Speurders van de federale gerechtelijke politie namen bij die huiszoekingen en arrestaties 1,5 miljoen euro in beslag. In Panzeri’s woning werd 700.000 euro cash in beslag genomen, terwijl de vader van Eva Kaili, die met zijn echtgenote in Brussel verbleef, aan zijn hotel werd opgepakt met een koffer vol bankbiljetten ter waarde van zo’n 600.000 euro. Later die dag kon ook Eva Kaili opgepakt worden en volgde een huiszoeking in haar woning. Kaili zou om en bij de 150.000 euro in haar bezit gehad hebben.

Panzeri, Giorgi, Kaili en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst, terwijl Visentini en Kaili’s vader werden vrijgelaten. De Brusselse raadkamer besliste vorige week woensdag, 14 december, om Figa-Talamanca onder elektronisch toezicht te plaatsen, en Panzeri en Giorgi in de cel te houden. Voor Eva Kaili werd de behandeling van het dossier uitgesteld naar morgen, donderdag 22 december.

Volgens Knack, Le Soir en La Repubblica zou Kaili hebben toegegeven dat ze haar vader vroeg het geld dat bij haar thuis lag te verbergen. In haar verklaring voor onderzoeksrechter Claise zou ze gezegd hebben dat ze via het verleden wist van de activiteiten van haar man, Francesco Giorgi, met Pier Antonio Panzeri, en dat koffers met cash geld door haar flat passeerden. Giorgi werkte in het verleden voor het Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en is ook actief in diens vzw Fight Impunity. Die vzw zou beschouwd worden als de draaischijf voor de omkopingspraktijken.

Eerder hadden Knack en Le Soir al gemeld dat Giorgi ook bekentenissen had afgelegd, en had toegegeven dat hij deel uitmaakte van een organisatie die door Marokko en Qatar gebruikt werd om tussenbeide te komen in Europese zaken. In zijn bekentenissen zou Giorgi hebben aangegeven dat zijn rol in de ‘organisatie’ erin bestond om contant geld te beheren.

Nog volgens Le Soir, Knack en La Repubblica zou Pier Antonio Panzeri ook gedeeltelijk de feiten van corruptie en inmenging ten voordele van Qatar en Marokko bekend hebben. Daarbij zou hij Europarlementslid Marc Tarabella hebben aangeduid als de begunstigde van ‘geschenken’ uit Qatar

Partner Content