Europarlementslid Eva Kaili (Qatargate) richtte Belgische vzw op met in opspraak gekomen consultant

Het Griekse Europarlementslid Eva Kaili zat vier maanden in voorhechtenis in het Qatargate-onderzoek. © Lisa Klaverstijn / Follow The Money
Kristof Clerix

Drie maanden voordat het Griekse Europarlementslid Eva Kaili werd aangehouden in het Qatargate-onderzoek richtte ze mee een Belgische vzw op rond technologische innovatie, samen met een voormalige assistent én een consultant die in opspraak kwam in de Nethys-affaire. Dat blijkt uit een onderzoek van Follow The Money, Le Soir, Reporters United en Knack.

9 december 2022. Nadat haar vader in een Brussels hotel op heterdaad werd betrapt met een koffertje vol cash geld, werd het Griekse Europarlementslid Eva Kaili (45) aangehouden in het onderzoek naar vermeende corruptie in het Europees Parlement. De toenmalige ondervoorzitter van het Europees Parlement werd prompt uit haar Griekse partij Pasok, en de Europese S&D-fractie gezet, en zat ook vier maanden in voorarrest in België.

‘Campagne voeren en lobbyen’

Uit een onderzoek van Follow The Money, Le Soir, Reporters United en Knack blijkt dat Eva Kaili op 9 september 2022 – precies drie maanden voor haar aanhouding – een van de medeoprichters was van een Belgische vzw, de Brussels Council for Technological innovation and Global Development (kortweg The Brussels Council). Volgens de oprichtingsakte had die vzw onder meer als doel een ‘een wereldwijd netwerk van partners op het gebied van nieuwe technologieën te creëren’.

The Brussels Council zou niet alleen rapporten gaan publiceren en evenementen en hackatons organiseren, maar ook ‘campagne voeren, lobbyen en pleiten om regelgevende activiteiten te beïnvloeden’. Bedrijven die volwaardig lid wilden worden van de vzw, zouden een jaarlijkse contributie moeten betalen ‘niet hoger dan 250.000 euro’. Maar met wie was Kaili eigenlijk in zee gegaan?

Nethys-affaire

Mede-oprichters én bestuurders van The Brussels Council zijn Dimitrios Psarrakis (44) en Jacques Bughin (60).

Psarrakis was volgens onze info de bezieler van de nieuwe vzw, die trouwens op zijn adres in Brussel geregistreerd staat. De Griek was van 2014 tot 2021 assistent van Eva Kaili in het Europees Parlement, met een focus op technologie en financiële markten. Daarna vatte hij een MBA aan in de VS. Samen publiceerden Kaili en Psarrakis in 2021 ook een boek over blockchain-technologie.

Met Jacques Bughin nam Eva Kaili in 2020 dan weer deel aan een online panelgesprek over artificiële intelligentie en supercomputing. Bughin was partner van het consultancykantoor McKinsey, tot hij in opspraak kwam in de zogenoemde Nethys-affaire.

Qatargate zou een reputatieramp kunnen betekenen voor The Brussels Council. We wisten niet wat er aan de hand was, dus we hebben Eva Kaili onmiddellijk uit de organisatie verwijderd.

Dimitrios Psarrakis

Vermoeden van onschuld

In december 2021 berichtte de Franstalige zakenkrant l’Echo dat Bughin in verdenking was gesteld van criminele vereniging, misbruik van bedrijfsactiva en verduistering van openbare middelen. Het Luikse parket verdenkt hem ervan een dochterbedrijf van de Waalse intercommunale Nethys te hebben ondergewaardeerd voordat het werd verkocht.

Bughin ging niet in op vragen over zijn vermeende rol in de Nethys-affaire aangezien het onderzoek nog loopt. Net als in Qatargate geldt uiteraard het vermoeden van onschuld voor alle betrokkenen. Bughin reageert voorts dat McKinsey en Nethys volledig losstaan van The Brussels Council, dat géén activiteiten zou hebben ontplooid.

Psarrakis, die samen met Bughin en een derde persoon vorige zomer ook nog het Brusselse consultancybedrijf ValueVerse oprichtte, stelt in een reactie aan Follow The Money dat hij niet op de hoogte was van de aantijgingen tegen Bughin.

Reputatieramp

Op 22 december 2022, terwijl Eva Kaili in de gevangenis van Haren in voorhechtenis zat, volgde haar ontslag als bestuurder van de vzw. ‘Qatargate zou een reputatieramp kunnen betekenen voor The Brussels Council’, reageert Psarrakis. ‘We wisten niet wat er aan de hand was, dus we hebben Eva Kaili onmiddellijk uit de organisatie verwijderd.’ Over de vzw gaf hij verder géén commentaar.

We vonden geen aanwijzingen dat The Brussels Council ook echt activiteiten heeft ontplooid. De LinkedIn-pagina van de vzw is recent offline gehaald.

‘Ze nemen het niet au sérieux’

Opmerkelijk is dat Eva Kaili haar rol in The Brussels Council niet heeft vermeld op de website van het Europees Parlement. Volgens een intern reglement moeten Europarlementsleden de voorzitter van het parlement informeren over nieuwe mandaten in bedrijven of vzw’s voor het einde van de daaropvolgende maand, en die info ook publiceren op de website van het parlement. Via een advocaat liet Kaili aan Reporters United weten dat ze geen rol had in het hele project, dat zelfs niet eens van start zou zijn gegaan.

Nick Aoissa, directeur van de ngo Transparency International EU, stelt dat Kaili niet het enige Europarlementslid is dat mogelijk de interne regels van het parlement niet heeft nageleefd. Europarlementsleden zouden erom bekendstaan hun aangiftes niet tijdig in te dienen. Aiossa: ‘Probleem is dat ze het niet au sérieux nemen, omdat er toch nooit een gevolg aan wordt gegeven.’

Europese verkiezingen

Het Qatargate-onderzoek door het federaal parket loopt nog steeds. De voormalige tv-presentatrice Kaili houdt haar onschuld staande. Begin februari kondigde ze in de Griekse pers wel aan dat ze niet deelneemt aan de komende Europese verkiezingen.

Partner Content