De federale regering en de leiders van de zestien deelstaten zijn het omtrent de nieuwe maatregelen eens geraakt.

Duitsland besloot vorige maand scholen, cafés, restaurants en niet-essentiële bedrijven en winkels, en culturele instellingen te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, in elk geval tot 10 januari. Die maatregel wordt tot 31 januari verlengd. 'We vragen alle burgers hun contacten tot het absolute minimum te beperken', zei Merkel na afloop van het beraad ook.

Bedrijven worden aangemoedigd mensen thuis te laten werken. Mensen die wonen in gebieden waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mogen niet verder dan 15 kilometer van huis gaan. Die drempel is momenteel in meer dan zeventig regio's bereikt.

Er komen ook nieuwe restricties voor privébijeenkomsten: een huishouden mag maar één lid van een ander huishouden ontvangen.

Reizigers uit vrijwel alle landen die in Duitsland uit risicogebieden aankomen, moeten twee keer een coronatest ondergaan. Ook al is de eerste test negatief, toch is een quarantaine van vijf dagen verplicht.

'De maatregelen waartoe we hebben beslist zijn zeer drastisch (...), ze zijn harder', aldus Merkel die daarbij ook wees naar de verspreiding van de Britse variant van het virus. 'Dit schept een nieuwe en bijzondere situatie', zei ze.

De bondskanselier gaf anderzijds ook hoop: de vaccinaties geven perspectief om naar het normale leven terug te keren. Inmiddels zijn 316.962 prikken gezet, ruim 44.000 meer dan maandag.

Duitsland heeft sinds het begin van de epidemie bijna 1,79 miljoen coronabesmettingen gemeld. Ruim 35.500 mensen zijn overleden aan COVID-19.

De federale regering en de leiders van de zestien deelstaten zijn het omtrent de nieuwe maatregelen eens geraakt.Duitsland besloot vorige maand scholen, cafés, restaurants en niet-essentiële bedrijven en winkels, en culturele instellingen te sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, in elk geval tot 10 januari. Die maatregel wordt tot 31 januari verlengd. 'We vragen alle burgers hun contacten tot het absolute minimum te beperken', zei Merkel na afloop van het beraad ook. Bedrijven worden aangemoedigd mensen thuis te laten werken. Mensen die wonen in gebieden waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mogen niet verder dan 15 kilometer van huis gaan. Die drempel is momenteel in meer dan zeventig regio's bereikt. Er komen ook nieuwe restricties voor privébijeenkomsten: een huishouden mag maar één lid van een ander huishouden ontvangen. Reizigers uit vrijwel alle landen die in Duitsland uit risicogebieden aankomen, moeten twee keer een coronatest ondergaan. Ook al is de eerste test negatief, toch is een quarantaine van vijf dagen verplicht. 'De maatregelen waartoe we hebben beslist zijn zeer drastisch (...), ze zijn harder', aldus Merkel die daarbij ook wees naar de verspreiding van de Britse variant van het virus. 'Dit schept een nieuwe en bijzondere situatie', zei ze. De bondskanselier gaf anderzijds ook hoop: de vaccinaties geven perspectief om naar het normale leven terug te keren. Inmiddels zijn 316.962 prikken gezet, ruim 44.000 meer dan maandag. Duitsland heeft sinds het begin van de epidemie bijna 1,79 miljoen coronabesmettingen gemeld. Ruim 35.500 mensen zijn overleden aan COVID-19.