De muren zijn de wereld nog niet uit: 8 opmerkelijke grenslijnen

Muur tussen Grieks en Turks Cyprus © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Sinds de val van de Berlijnse Muur zijn er wereldwijd opnieuw tientallen muren bijgebouwd. Een opvallende tegenstelling dringt zich op: in een tijdperk van globalisering enerzijds, groeit het aantal grensmuren anderzijds.

Exact 25 jaar geleden leidden massale protesten tot de val van de Berlijnse Muur. Een golf van vreugde en euforie trok door West-Europa, want de doorslaggevende barst om het IJzeren Gordijn neer te halen was gegeven. Maar sinds de val van de Berlijnse Muur, beschouwd als een symbool van vrijheid en vooruitgang, zijn er wereldwijd opnieuw tientallen muren bijgebouwd. Een opvallende tegenstelling dringt zich op: in een tijdperk van globalisering enerzijds, groeit het aantal grensmuren anderzijds. Volgens de Canadese universiteit van Quebec telde de wereld in 2013 meer dan vijftig grensbarrières.

Overheden hanteren verschillende redenen voor het plaatsen van muren. Zo wil Israël zijn territorium beschermen, vreest Europa de toevloed van migranten en hoopt de VS het terrorisme buiten te houden. Eén gevoel overheerst vaak wanneer overheden besluiten om over te gaan tot het neerplanten van een afscheiding, namelijk angst. ‘Angst bouwt muren. Maar muren houden het terrorisme niet tegen’, zegt Reece Jones een Amerikaanse geograaf aan De Correspondent. En ook migratiestromen worden niet gehinderd door muren. Vluchtelingen nemen namelijk meer risico’s en kiezen voor levensgevaarlijke trajecten als gevolg van deze grensmuren. Sinds 2000 stierven minstens 40.000 migranten tijdens hun tocht naar ‘fort Europa’. ‘De grensmuren die nu bestaan rond Europa maken de tocht gevaarlijker voor vluchtelingen en voordeliger voor mensensmokkelaars’, zegt professor Micher Foucher op Mo.be.

Een overzicht van acht opmerkelijke muren.

Mexico en de Verenigde Staten

Muur tussen VS en Mexico
Muur tussen VS en Mexico © Reuters

De eerste grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico werd reeds in 1993 gebouwd bij San Diego en was zo’n 23 kilometer lang. Maar het was pas na de terreuraanslagen in 2011 dat de VS zichzelf wilde beschermen tegen illegale migranten die tegelijkertijd terroristen konden zijn. In 2006 werd het eigenlijke besluit genomen en gestart met de bouw van de 1.125 kilometer lange grensmuur tussen Mexico en de VS.

De drukste grensovergang ter wereld bevindt zich tussen het Mexicaanse Tijuana en het Amerikaanse San Diego. Dagelijks passeren er 164.000 personen en worden er zo’n 500 illegalen opgepakt.

Israël en Palestina

Controversiële Israëlische muur
Controversiële Israëlische muur© Reuters

Tijdens de tweede intifada in 2002 startte Israël met de bouw van een muur op de Westelijke Jordaanoever. De Israëliërs spreken van een veiligheidsmuur, gebouwd om de inval van Palestijnen te voorkomen. Palestijnen van hun kant noemen het een Apartheidsmuur waarmee Israël het territorium wil uitbreiden. Hoewel het Internationaal Strafhof in 2004 al aangaf dat de bouw illegaal is en onmiddellijk moest stoppen, lapt Israël deze aantijging aan zijn laars en gaat het land onverstoorbaar door met de uitbreiding.

Ceuta en Marokko

Muur tussen Marokko en Spanje: Ceuta
Muur tussen Marokko en Spanje: Ceuta© Reuters

Aan de Middellandse Zee en volledig omring door Marokko liggen twee Spaanse enclaves, Ceuta genaamd. Het zijn twee semionafhankelijke stadjes die tot het Europees grondgebied behoren. Daarom zijn ze erg geliefd bij vluchtelingen. Na een bestorming van de grens in 2005 besloot de overheid een beschermingsmuur met wachttorens neer te poten.

India en Bangladesh

De muur tussen India en Bangladesh is met zijn 3.200 kilometer de langste grensmuur ter wereld. De aanleg van de grensbarrière kostte zeker 4 miljard dollar. Ze wordt bewaakt door de Border Security Force, met 220.000 mensen ook de grootste grensmacht ter wereld. De muur heeft niet alleen gezorgd voor verzwakte handelsbetrekkingen tussen beide landen, ook de bloedige onderdrukking van de bevolking wordt zo in de hand gewerkt. In India krijgt de muur veel steun, want veel bewoners zien de Bengalese migrantengemeenschap als een bedreiging.

India en Pakistan

Grens India Pakistan
Grens India Pakistan© Reuters

Sinds de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 leven beide landen op voet van oorlog. Zowel India als Pakistan claimt het gebied (Jammu en) Kasjmir dat geografisch verspreid ligt over de drie landen: India, Pakistan en China. De scheidingslijn wordt langs beide zijden sterk bewaakt door het leger en deze grens is een van de gevaarlijkste ter wereld. Beide landen bouwden muren en bakenen met prikkeldraad en mijnen hun gebied af. India plaatste zelfs 150.000 lichten op de grenspalen zodat de grens ’s nachts zichtbaar is vanuit de ruimte.

Noord- en Zuid-Korea

Noord-Korea is niet allen psychologisch afgesloten van de buitenwereld. Ook fysiek scheidt een grensmuur het land met Zuid-Korea. De muur werd gebouwd in 1953 en vertoont nog steeds geen enkele barst. Een gedemilitariseerde zone die ongeveer vier kilometer breed is, scheidt beide aartsvijanden van elkaar. Aan weerszijden van die bufferzone staan de legers klaar om zich te verdedigen.

Grieks Cyprus en Turks Cyprus

Nicosia, Cyprus
Nicosia, Cyprus © Reuters

Aan de rand van de Europese Unie bevindt zich een land dat al meer dan 35 jaar in een staat van bevroren vrede leeft. Het eiland Cyprus en de hoofdstad Nicosia wordt door de zogenaamde Groene Lijn in twee verdeeld. Enerzijds Grieks Cyprus en anderzijds het Turkse deel. Een stuk niemandsland tussen het Griekse en het Turkse gedeelte omvat nog steeds restanten van verlaten huizen, winkelpanden en zelfs een luchthaven.

Sinds de Turkse invasie van 1974 wordt het noordelijke deel bewoond door 200.000 Turks-Cyprioten en kolonisten uit Turkije. De Turkse overheid zette deze kolonisten aan tot emigratie om zo de Turks-Cypriotische bevolking te laten toenemen om de politieke inspraak te verhogen.

Bulgarije en Turkije

Afgelopen jaar startte Bulgarije met de bouw van een 30 kilometer lange muur aan de grens met Turkije. Een van de armste EU-landen hoopt zo illegale migranten uit onder meer Syrië te weren.

Net als Bulgarije plant ook Griekenland een muur met Turkije om de vluchtelingen tegen te houden, voorlopig heeft het land al een kilomterslange hek geplaatst.

Partner Content