Chaos bij ontvangst van lichamen vliegramp MH17

© AFP

Op het goederenstation Balasjkova in het Oekraïense Charkiv doen zich chaotische taferelen voor rond de ontvangst van de lichamen van de vliegramp in het oosten van Oekraïne.

Meer dan de helft van de Maleisische experts mogen de loods niet in waar de wagons worden leeggehaald. De ruimte zou te klein zijn. Ook verscheidene Australische functionarissen mochten van de regionale autoriteiten het pand niet in. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) proberen via het kantoor van premier Arseni Jatsenjoek alsnog toestemming te krijgen.

Slechts een van de vier bussen met waarnemers en experts kregen toegang tot het terrein, aldus een verslaggever van de Australische krant Sydney Morning Herald. De Australische ambassadrice in Oekraïne zou wel binnen zijn.

Er zouden naar schatting 200 lichamen van slachtoffers in de trein zitten. Bij het uitladen van de lichamen in Charkiv moet blijken hoeveel slachtoffers er daadwerkelijk in de koeltrein zijn geladen.

Zwarte dozen op de trein

Ook zijn volgens de Nederlandse minister-president Mark Rutte de zwarte dozen van de neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines met de trein naar Charkiv meegekomen. De dozen lijken in goede staat te zijn.

De eerste lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden woensdagmiddag in Nederland verwacht. De eerste vlucht met stoffelijke overschotten zal in Eindhoven landen, waarna deze naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum worden gebracht. Daar worden ze geïdentificeerd, maakte Rutte bekend. Om de lichamen naar Nederland te krijgen, worden Nederlandse C-130 Hercules transportvliegtuigen en een Australische Boeing C-17 ingezet.

Zodra een slachtoffer in Hilversum is geïdentificeerd, zal de familie als eerste worden geïnformeerd. Dat kan snel, maar ook weken tot maanden duren, aldus de premier.

‘Gerommeld met wrakstukken’

De OVSE vermoedt daarnaast dat er wordt ‘gerommeld’ met wrakstukken van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines. De Britse openbare omroep BBC meldt op basis van een OVSE-woordvoerder dat wrakstukken zijn ‘veranderd’ sinds de laatste keer dat ze er waren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content