Voor het eerst deze campagne: De Wever sluit samenwerking met Vlaams Belang uit

© Belga

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal na de verkiezingen niet in een regering stappen met Vlaams Belang. Dat zegt hij in het VRT-programma ‘Eerste keus’, dat zondag wordt uitgezonden.

De Wever legt uit dat het Vlaams Belang federaal niet mee wil regeren, terwijl de “grote problemen van deze tijd” zoals migratie, begroting en klimaat daar geregeld moeten worden. Maar ook op Vlaams niveau ziet hij geen mogelijkheden om samen te werken. “Mijn vraag is: om wat te doen? Ik ben het in vrijwel niets eens met die partij. En de stijl van die partij, die lust ik niet. Het antwoord voor mij is ‘neen'”, aldus De Wever.

Het is voor het eerst in de campagne dat de N-VA-voorzitter de deur voor het Vlaams Belang zo duidelijk dichtgooit.

In maart liet Vlaams minister-president Jan Jambon die deur nog op een kier staan, en ook voor de – weliswaar onafhankelijke – West-Vlaamse lijsttrekker Jean-Marie Dedecker is een samenwerking niet uitgesloten.

De Wever geeft in ‘Eerste keus’ toe dat het vraagstuk zijn partij verdeelt. “Het is ook een heel moeilijke kwestie: hoe stop je de groei van extreem gedachtengoed? Moet je dan effectief zeggen, laat ze maar eens mee besturen, en dan zullen we wel zien? Of moet je dat in geen geval doen? Dat is een worsteling die binnen verschillende partijen leeft en die leeft ook binnen de mijne, ik geef dat grif toe.”

De Wever wil niet samenwerken met De Croo

De relatie tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en premier Alexander De Croo is behoorlijk onderkoeld. Dat bleek tijdens een onderling debat in ‘Het Conclaaf’ op VTM. Terwijl De Croo aangeeft dat de liberalen en N-VA op socio-economisch vlak best kunnen samenwerken, wijst De Wever dat resoluut af. “Samenwerken vergt een stuk vertrouwen en betrouwbaarheid, en die zijn totaal afwezig.”

Het is van 2020 geleden dat De Wever en De Croo elkaar nog recht in de ogen keken. De N-VA-voorzitter spreekt voor het debat van start gaat over ‘bad blood’ – vrij vertaald: rancune – tussen hen beide. De oorzaak daarvan blijkt de regeringsvorming van 2019, volgens De Wever “de mammoet in de kamer”.

Korte samenvatting van het debat: de Antwerpse burgemeester verwijt De Croo dat hij toen op zijn afspraken is teruggekomen en in plaats van met N-VA met de overige Vivaldi-partijen in zee ging, De Croo zegt dat de N-VA-voorzitter liever een staatshervorming wilde onderhandelen met PS-voorzitter Paul Magnette dan een regering te vormen om het land door de coronacrisis te loodsen.

“Met respect, maar nu ben je aan het liegen”, wierp De Wever de premier voor de voeten.

Voor die laatste betekent de moeilijke onderlinge relatie niet dat N-VA en Open VLD na de verkiezingen niet opnieuw kunnen samenwerken. “Ik ben geen rancuneuze mens. (..) Als we die pagina omdraaien, en als het een prioriteit is om alle Belgen sterker te maken en het land niet te splitsen, dan kunnen we met elkaar samenwerken.”

De Wever houdt die deur voorlopig dicht. “Samenwerken vergt een stuk vertrouwen en betrouwbaarheid, en die zijn totaal afwezig. (..) Ik ben historicus. Door goed achteruit te kijken zie je vaak de toekomst. Ik heb op dat vlak al veel geleerd.”

Vermogensbelasting is breekpunt voor Rousseau

Wat ex-partijvoorzitter Conner Rousseau betreft, kan Vooruit niet in de volgende federale regering stappen zonder dat er een vorm van vermogensbelasting in het regeerakkoord staat. Dat liet hij uitschijnen in Het Conclaaf op VTM.

In Het Conclaaf komen zeven kopstukken van de Vlaamse politiek een weekend lang samen in het kasteel van Jemeppe. Rousseau, de ex-voorzitter die nu de Oost-Vlaamse Vooruit-lijst voor het Vlaams Parlement duwt, deed zijn uitspraken tijdens een debat met Petra De Sutter (Groen) en Raoul Hedebouw (PVDA), de twee andere linkse politici in het kasteel. 

Op de vraag of een vermogensbelasting voor die drie kopstukken een breekpunt vormt om in de regering te stappen, antwoordt De Sutter dat ze een eventuele regeringsdeelname van Groen niet wil laten afhangen van één element. Voor Hedebouw is een vermogensbelasting weinig verrassend een duidelijk breekpunt, maar ook Rousseau zegt dat dat wat hem betreft zo is. “Als ik daar iets aan te zeggen heb”, voegt hij er wel aan toe.

Groen en PVDA pleiten in hun verkiezingsprogramma’s allebei voor een miljonairstaks. Voor de groenen gaat het om een progressieve taks vanaf een kapitaal van 2,5 miljoen euro, die in totaal ruim een miljard moet opleveren. De PVDA wil een vermogensbelasting van 2 procent invoeren vanaf 5 miljoen euro en schat de opbrengst op 8 miljard euro. Alle vermogen, en dus ook de eigen woning, eventuele kunst of een wijnkelder, wordt bij beide partijen mee geteld.

Bij Vooruit gaat het om een uitbreiding van de bestaande effectentaks naar alle financiële vermogens. Spaarboekjes worden dus meegerekend, maar de eigen woning bijvoorbeeld niet. Vanaf 1 miljoen euro willen de socialisten de aanslag verdubbelen van 0,15 naar 0,3 procent. De oefening moet ruim een miljard euro opbrengen.

Verschillende partijen formuleerden in aanloop naar de verkiezingen van 9 juni al breekpunten zonder dewelke ze niet in een nieuwe regering willen stappen. Voor CD&V gaat het om een fiscale hervorming en extra geld voor de kinderopvang, Groen wil investeringen in De Lijn, Open VLD pleit voor een verschil van minstens 500 euro voor wie werkt ten opzichte van wie dat niet doet en N-VA gaat resoluut voor een staatshervorming. Vooruit maakte eerder al een rode lijn van gratis maaltijden op school.

Partner Content