Belgisch legervliegtuig brengt zwarte doos neergestorte Maleisische Boeing naar Verenigd Koninkrijk

Zwarte doos MH17 © Reuters

Een Belgisch legervliegtuig zal de zwarte doos van het neergestorte Maleisische vliegtuig vanuit Kiev naar het Verenigd Koninkrijk overbrengen.

De zwarte doos van het neergestorte Maleisische vliegtuig met vluchtnummer MH17 zal met een Belgisch legervliegtuig vanuit Kiev naar het Verenigd Koninkrijk gebracht worden voor analyse. Dat meldt minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Het Belgische toestel maakt deel uit van de internationale pool legervliegtuigen onder het European Air Transport Command (EATC).

De Belgische Embraer vertrok dinsdagnamiddag vanop Melsbroek richting Oekraïne, om er de vluchtdatarecorders van de verongelukte Boeing 777 op te halen. Van daaruit gaat het dan naar het Verenigd Koninkrijk, waar ze “aan een gespecialiseerde instantie” zullen worden afgeleverd voor verregaande analyse.

De zwarte dozen zijn maandagavond door separatisten in het Oost-Oekraïense Donetsk overgedragen aan Maleisische functionarissen. De apparatuur leek op het eerste zicht in goede staat. Na de overdracht stapten de functionarissen met de zwarte dozen mee op de trein met de stoffelijke resten van de slachtoffers richting Charkov.

Internationaal onderzoeksteam

Verschillende technische experts en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties reizen met de Belgische Embraer mee naar het Verenigd Koninkrijk. Daar zal het internationale onderzoeksteam nagaan wat de oorzaak is van de ramp. Mogelijk levert de analyse meer duidelijkheid over de breed gedragen piste dat het vliegtuig zou zijn neergeschoten.

Onder de vlag van het European Air Transport Command hebben Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje een belangrijk deel van hun cargovloot samengebracht in Eindhoven. Het is in kader van die internationale samenwerking dat het Belgische vliegtuig van Defensie de zwarte dozen zal transporteren. Over de exacte vluchtroute en aankomsttijden geeft Defensie geen details vrij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content