België gaat zorgen voor steun voor Amaya Coppens, die opgepakt is in Nicaragua

Amaya Coppens © Facebook

De Belgische ambassade gaat ervoor zorgen dat de Belgische-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, die vrijdag opnieuw werd opgepakt, de gepaste steun zal krijgen. Dat blijkt zaterdag uit een mededeling van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, waarin ook wordt benadrukt dat ons land de zaak van nabij opvolgt.

Amaya Coppens werd vrijdag, samen met een tiental andere mensen, opgepakt in een voorstad van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua. Volgens de oppositiebeweging Unab gebeurde dat toen ze water wilden brengen naar een kerk, waar familieleden van politieke gevangenen in hongerstaking waren gegaan. De 25-jarige Coppens is een van de prominente figuren in het protest tegen president Daniel Ortega. Daardoor heeft ze eerder al eens negen maanden vastgezeten.

Buitenlandse Zaken laat nu weten dat de bevoegde Belgische ambassade, in Panama City, officieel contact heeft genomen met de Nicaraguaanse autoriteiten om informatie te verkrijgen over de toestand van Coppens. “Via bevoorrechte diplomatieke contacten ter plaatse zal onze ambassade ervoor zorgen dat ze steun kan krijgen”, klinkt het.

Coppens wordt momenteel voor ondervraging vastgehouden in de Auxilio Judicial Nacional, een centrum voor voorlopige hechtenis van de politie. Normaal gezien is dat voor een periode van 48 uur. De advocaat van Amaya Coppens, Maynor Curtis, heeft de gerechtelijke autoriteiten gecontacteerd.

Buitenlandse Zaken verwijst in de mededeling ook naar de conclusies van de Raad van de Europese Unie van 14 oktober. Daarin wordt gedreigd met Europese sancties tegen het regime van Ortega, naar aanleiding van de aanhoudende repressie in het Latijns-Amerikaanse land en de verslechtering van de rechtsstaat.

Partner Content