'Abaaoud onderhield connecties in Birmingham'

05/12/15 om 01:31 - Bijgewerkt om 01:30

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud, de vermoedelijke organisator van de terreuraanslagen in Parijs, stond ook in contact met gelijkgezinden in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

'Abaaoud onderhield connecties in Birmingham'

Abdelhamid Abaaoud, in een niet gedateerde foto die het IS-tijdschrift Dabiq publiceerde © REUTERS

"Verschillende mensen die ervan verdacht worden banden te hebben met Abdelhamid Abaaoud (...) zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk", schrijft de krant op basis van anonieme westerse functionarissen. "Deze mensen, sommigen van hen zijn (net als Abaaoud) van Marokkaanse afkomst, bevinden zich in de regio Birmingham", in het centrum van Engeland, zo wordt nog meegedeeld.

De stad Birmingham werd wel al vaker in verband gebracht met moslimextremisten. De krant schrijft ook dat minstens één persoon die aan de aanval in Parijs gelinkt wordt, voor die terreuraanslagen naar Groot-Brittannië zou zijn gereisd.

De Britse politie wenste niet te reageren op het artikel. Abaaoud wordt gezien als de hoofdorganisator van de terreuraanslagen die op vrijdag 13 november aan 130 mensen het leven hebben gekost. Hij werd vijf dagen later gedood tijdens een politieactie in een appartement in de Parijse voorstad Saint-Denis. Abaaoud is ook de hoofdverdachte van de verijdelde aanslagen begin 2015 in Verviers.

(Belga/RR)

Onze partners