Comité P: ‘Misten speurders aanwijzing bij Brahim Abdeslam?’

Brahim en Salah Abdeslam © Belga/AFP

Terrorist Brahim Abdeslam werd maanden voor de aanslagen in Parijs opgepakt met het boekje ‘De toelating van de ouders om de jihad te voeren’. Comité P vraagt zich af of dat speurders had op een spoor moeten zetten.

Brahim Abdeslam, de 31-jarige Fransman die zich op 13 november 2015 opblies bij de aanslagen in Parijs, werd een paa maanden voor die aanslagen opgepakt. Toen had hij een boekje bij zich met als titel “De toelating van de ouders om de jihad te voeren”, zo schrijft de Franstalige openbare omroep RTBF op zijn website. In een tussentijds rapport dat de RTBF heeft kunnen inkijken, vraagt het Comité P zich af of die informatie de speurders niet op een bepaald spoor had moeten brengen.

Gehoorzaamheid aan de ouders mag dan een centraal punt zijn in de islam, jihadisten doen er vaak alles aan om de band tussen kandidaat-jihadisten en hun ouders door te knippen, weet Adessamad Hadj, islamoloog aan de KUL. ‘De ouders zijn afvalligen en ongelovigen voor de jihadisten, omdat ze de islam niet naar de letter toepassen’.

Volgens de agenten die het boekje analyseerden zet het boekje de lezer eerder aan zijn ouders te respecteren als die zich verzetten tegen de jihad en dus niet te vertrekken, aldus nog de RTBF. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content