Testament Mohamed Abrini gevonden: zou moeder ontvangen in paradijs, samen met gesneuvelde broer

Mohamed Abrini © Belga
Simon Demeulemeester

Franse speurders hebben het testament gevonden van Mohamed Abrini, de man ‘met het hoedje’ die zich uiteindelijk niet opblies op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016.

Franse speurders hebben het testament gevonden van Mohamed Abrini, de man ‘met het hoedje’ die zich uiteindelijk niet opblies op de luchthaven van Zaventem op 22 maart 2016. Dat meldt de Franse nieuwssite BMFTV. Abrini wordt er ook van verdacht de aanslagen in Parijs op 13 november mee te hebben voorbereid.

Het testament stond op een laptop die door een wijkagent werd gevonden in een vuilnisbak in de buurt van het Schaarbeekse appartement waar de terroristen verbleven en vanwaar de drie daders vertrokken die 22e maart.

Abrini schreef in het document, dat op 2 februari werd aangemaakt en dat hij heeft proberen wissen, waarom hij zich bij IS aansloot en dat hij martelaar wil worden. De dood van zijn broer Souleymane in juli 2014 in Syrië was voor hem de reden.

De aanslagplegers van Parijs noemt hij “helden”. Hij onderschrijft dan ook hun daden en zegt dat hij ook “terroristische moorden” wil in België. Hij vraagt in het testament ook vergiffenis aan zijn moeder. En belooft dat hij haar – samen met zijn broer – zal ontvangen in het paradijs. Abrini ondertekent het testament met de strijdnaam van zijn broer, Abou Yaya.

Wat in het testament staat, contrasteert met verklaringen die Abrini aflegde voor de onderzoeksrechter, aldus BMFTV. Daarin minimaliseerde hij zijn rol in de aanslagen in Zaventem. ‘Ik zou geen mug kwaad doen,’ zou hij gezegd hebben.

Mohamed Abrini
Mohamed Abrini © BELGA

Abrini werd op 9 april opgepakt en bekende dat hij een van de drie aanslagplegers was. De arrestatie van Abdeslam, zo verklaarde Abrini kort na zijn arrestatie, heeft de aanslagen op de luchthaven in Zaventem en het metrostation in Maalbeek in gang gezet. Het was eigenlijk de bedoeling om opnieuw toe te slaan in Frankrijk. Die verklaringen stemden volgens de VRT overeen met het testament dat op de computer van Ibrahim El Bakraoui, een van de twee terroristen die zich liet ontploffen in Zaventem, werd teruggevonden. Daarin stond te lezen dat ook hij zich opgejaagd voelde, niet goed wist wat te doen en zijn leven niet in de cel wou doorbrengen.

In de koffer van Mohamed Abrini zaten de meeste explosieven. Maar nog voor zijn twee medeplichtigen hun dodelijke koffers lieten ontploffen, vluchtte hij al weg uit de luchthaven. ‘De man met het hoedje’, zoals hij toen genoemd werd op basis van bewakingsbeelden uit de luchthaven, werd ook gefilmd in het gezelschap van Salah Abdeslam – aan de vooravond van de aanslagen in Parijs. De auto waarin ze rondreden werd gebruikt om leden van het terroristische commando rond te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content