Waarom dit eigenlijk de langste regeringsformatie ooit is

Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Bart De Wever (N-VA) © BELGA
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Hoewel de onderhandelende partijen inhoudelijk dicht bij elkaar leken te liggen, is de formatie van de nieuwe federale regering nu al de langste ‘zuivere’ – lees: zonder staatshervorming – in de Belgische geschiedenis.

Als de federale onderhandelaars in de komende dagen landen, dan zou men in vergelijking met de vorige formatie de indruk kunnen krijgen dat we niet al te lang op een nieuwe regering hebben moeten wachten. Niets is echter minder waar: met 135 dagen is dit nu al de langste ‘zuivere’ regeringsvorming ooit – zo noemt politicoloog Dave Sinardet (VUB) het.

In de Belgische geschiedenis duurden slechts drie formaties langer – Martens VIII (1988, 148 dagen), Verhofstadt III/Leterme I (2007, 194 dagen) en Di Rupo I in (2010, 541 dagen) – maar die waren alledrie gekoppeld aan een staatshervorming.

Tegenstellingen

Dat is zeer opvallend aangezien op voorhand de perceptie bestond dat de onderhandelende partijen (N-VA, CD&V, Open VLD en MR) inhoudelijk dicht bij elkaar aanleunen, zegt Sinardet. ‘Lang klonk het dat de (centrum-)rechtse Vlaamse partijen op socio-economisch vlak grotendeels op dezelfde lijn zitten. Intussen blijken de voornaamste tegenstellingen in de formatie zich nochtans tussen hen te bevinden. En dan vooral tussen CD&V aan de ene kant en N-VA en Open VLD aan de andere.’

‘Het is vooral CD&V dat nu een andere rol inneemt: de partij bevindt zich plots niet meer in het centrum maar aan de linkerzijde van de coalitie en moet onder druk van haar socio-economisch linkse achterban een aantal sociale toetsen proberen aanbrengen op het rechtse beleid. In vorige formaties kon CD&V, dat vandaag op meerdere vlakken alleen tegenover de andere drie staat, zich nog verschuilen achter de PS voor bepaalde maatregelen. Nu moet de partij de nek uitsteken,’ aldus Sinardet.

Didier Reynders en Charles Michel van MR
Didier Reynders en Charles Michel van MR© Belga

Sinardet vindt ook de rol van MR onduidelijk. ‘De Franstalige liberalen lijken niet echt te kunnen wegen op de onderhandelingen en moeten vooral de Vlaamse partijen verzoenen. Op een aantal dossiers staat de MR inhoudelijk wel het dichtst bij CD&V omdat ze als enige Franstalige partij in de federale coalitie rekening moeten houden met scherpe linkse oppositie van de PS’.

Laatste rechte lijn?

De onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Na een reeks bilaterales zitten MR, N-VA, Open VLD en CD&V opnieuw samen. De kans dat er dinsdag nog een akkoord uit de bus komt, lijkt met de minuut te verkleinen.

Partner Content