‘Dit land heeft voor het eerst sinds lang weer een coherent regeerakkoord’

Alexander De Croo © Belga

In een interview met De Zondag zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) dat hij rotsvast geloot in de ‘Zweedse’ coalitie. ‘Wij voeren de warmste politiek die je kunt voeren’. Een uittreksel.

Links Vlaanderen vreest dat deze kille, rechtse regering niet wakker ligt van de problemen in het zuiden.

De Croo: ‘Dat klopt niet. Waarom zou een regering die inzet op groei en jobs kil of hard zijn? Wij voeren de warmste politiek die je kunt voeren. We willen mensen aan een job helpen zodat onze sociale zekerheid betaalbaar blijft en we weer kunnen investeren, bijvoorbeeld in ontwikkelingssamenwerking. Dit land heeft voor het eerst sinds lang weer een coherent regeerakkoord. We maken echte keuzes.We verlagen de lasten op arbeid zodat onze bedrijven competitie verworden. We zorgen ervoor dat mensen die werken netto meer geld verdienen.We hervormen de pensioenen met de blik op 2030. In het verleden was een regeerakkoord al te vaak een compromis tussen links en rechts. Zette men één stap in een bepaalde richting, dan zette men meteen ook een stap in de andere richting. Elke maatregel bevatte wel een wolfijzer. Nu niet.’

Voelt u zich beter in deze regering dan in de regering-Di Rupo?

De Croo (denkt na): ‘Op basis van de coherentie van het regeerakkoord, zeg ik ja. Op basis van de persoon van de premier, ook. Charles Michel is een jong en dynamisch politicus. Hij kan zijn verhaal in heel België verkopen. Di Rupo lukte dat niet. Hij gaf vaak alleen kartonnen interviews. Let op: het beleid van deze regering is niet tegengesteld aan dat van de vorige regering, integendeel. Er zit zelfs continuïteit in.

De socialisten zijn nochtans snoeihard in hun kritiek.

De Croo (blaast): Wij zetten nu verder wat we mét de socialisten ingezet hebben: de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen,de pensioenhervorming, enzovoort. Maar voor de socialisten waren die eerste stappen meteen ook de laatste stappen. Wij willen verder gaan. Maar zij moeten nu niet roepen dat wij het tegenovergestelde doen van wat zij willen. Het is natuurlijk de taak van de oppositie om het regeerakkoord af te breken. Ik betreur wel dat het parlement vorige week herleid werd tot een voetbalstadion waarin parlementsleden zich als hooligans gedroegen en de premier zelfs beletten om het woord te nemen. Dat was verregaand. En wat de socialistische vakbond FGTB deze week aangericht heeft aan het hoofdkwartier van de MR, vind ik absoluut niet kunnen. (PC/De Zondag)

Partner Content