Vlaamse Milieumaatschappij lanceert app om luchtkwaliteit te meten

© Belga

Wie een smartphone heeft, kan met een nieuwe app van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in realtime de luchtkwaliteit opvragen.

‘Belair’ werd donderdag gelanceerd door Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Op elke locatie in België beoordeelt de app de actuele luchtkwaliteit en de impact op je gezondheid.

De VMM stelt in ‘Belair’ de data van haar luchtmeetnet ter beschikking. De app interpreteert de aangeleverde waarden en zet die om in een BelAQI-luchtkwaliteitsindex. Zo krijgt de gebruiker meteen een cijfer tussen 1 en 10, die de impact van de actuele luchtkwaliteit op de gezondheid inschat. De app kan ook voorspellingen doen op basis van de beschikbare informatie. Zo krijgt de gebruiker zicht op de belangrijkste parameters: stikstofdioxide (NO2), Ozon, fijn stof (PM10, PM2,5 en roet).

De luchtkwaliteit is de voorbije 10 jaar verbeterd in Vlaanderen, maar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie worden niet gehaald. ‘Er zijn bijkomende maatregelen nodig om die te halen’, zegt Schauvliege. ‘Niet alleen van de industrie en de landbouw, maar ook van iedere Vlaming.’

Het VMM wil met ‘Belair’ correcte informatie ter beschikking stellen en verder sensibiliseren rond luchtkwaliteit. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content