Wat u op 9 juni zéker moet weten: de kiesprogramma’s in een notendop

U raakt er niet meer aan uit welke partij wat precies belooft? Knack zet hun belangrijkste voorstellen nog eens op een rij.

CD&V

De Vlaamse christendemocraten maken een duidelijke keuze: sociaal-economisch een meer linkse positie en sociaal-cultureel een eerder rechtse. Als gezinspartij wil de CD&V een volwaardig groeipakket met volledige indexering en een verdubbeling van de middelen voor kinderopvang. In de gezondheidszorg moet een groeinorm van minstens 2 procent behouden blijven. Daarnaast bepleit de partij een fiscale hervorming die ervoor moet zorgen dat mensen die werken netto meer overhouden. Werkloosheidsuitkeringen moeten in de tijd worden beperkt en wie meer bijdraagt, moet ook een hoger pensioen krijgen. Verder wil de CD&V onder meer dat ons land minder asielzoekers opvangt en dat de regels voor gezinshereniging strenger worden.

Lees hier meer over het kiesprogramma van de CD&V

Groen

De groene ambities op het vlak van klimaat en energie worden samengevat in kernachtige doelstellingen: de uitstoot van broeikasgassen in ons land verminderen met minstens 55 procent tegen 2030 en met 95 procent tegen 2040. Tegen 2050 wil Groen klimaatneutraliteit. Daarnaast pleit de partij ervoor om de lasten op arbeid te verlagen, de minimumlonen te verhogen en de minimumuitkeringen op te trekken tot boven de armoedegrens. Ze wil ook 25 wettelijke vakantiedagen per jaar en een verdubbeling van het aantal sociale huurwoningen. Wat migratie betreft, streeft Groen naar snelle en transparante asielprocedures, een spreidingsplan voor de opvang van mensen die asiel aanvragen en voldoende noodopvang wanneer nodig.

Lees hier meer over het kiesprogramma van Groen

N-VA

De N-VA wil migratie afremmen door ‘opvang en bescherming in de regio’ te organiseren en ervoor te zorgen dat asiel buiten de Europese Unie kan worden aangevraagd. Verder pleit de partij ervoor dat het verschil tussen werken en niet werken weer minstens 500 euro per maand bedraagt, dat uitkeringen en sociale voordelen altijd minder snel stijgen dan de lonen en dat er een mogelijkheid komt tot een netto-index. Ze wil ook een systeem van pensioenpunten invoeren, de belastingen verlagen en celstraffen volledig uitvoeren. Het confederalisme wordt als ‘preambule’ toegevoegd aan het verkiezingsprogramma. Grosso modo komt het hierop neer: ‘Vlaanderen en Wallonië krijgen alle bevoegdheden en beslissen samen welke bevoegdheden ze nog tezamen op het confederale niveau willen uitoefenen.’

Lees hier meer over het kiesprogramma van de N-VA

Open VLD

‘Werken moet lonen en daarom moeten de lasten naar omlaag’, zo luidt het eerste programmapunt van de Vlaamse liberalen. Voor de Open VLD moet het verschil tussen werken en niet werken altijd minstens 500 euro per maand bedragen. De 45 procent-belastingschijf moet worden afgeschaft en de Vlaamse jobbonus moet worden uitgebreid. De partij pleit ook voor een beperking van de werkloosheid tot maximaal 1 à 2 jaar die afhankelijk is van de economische conjunctuur. De pensioenen moeten dan weer nauwer worden gelinkt aan het aantal jaren dat iemand heeft gewerkt. Verder wil ze het overheidsbeslag verlagen, meer middelen in defensie investeren en sommige kerncentrales langer openhouden.

Lees hier meer over het kiesprogramma van de Open VLD 

PVDA

De invoering van een miljonairstaks die 8 miljard euro zou moeten opbrengen is een van de eyecatchers in het kiesprogramma van de PVDA-PTB. Om de koopkracht van de mensen te verhogen, wil de partij de btw op voeding verlagen. De zogenaamde loonnormwet, die bepaalt hoeveel de lonen maximaal mogen stijgen, moet dan weer worden ‘verboden’. Ook over pensioenen heeft de partij heel wat te zeggen. Zo wil de PVDA de wettelijke pensioenleeftijd tot 65 jaar terugbrengen, het minimumpensioen tot 1850 euro optrekken en een maximumpensioen vastleggen. Verder pleit de partij ervoor om de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie in te zetten en vindt ze lidmaatschap van de NAVO eerder problematisch.

Lees hier meer over het kiesprogramma van de PVDA-PTB

Vlaams Belang

Het is geen verrassing dat het Vlaams Belang in de eerste plaats Vlaamse onafhankelijkheid wil. Daarbij geeft de partij mee dat Vlaanderen zich welwillend zal opstellen bij de onderhandelingen over de boedelscheiding. Behalve over Brussel dan. Daarnaast gaat ze voor een bikkelharde aanpak van de migratie. Over het algemeen wil ze wat bestaat nog strenger maken, en daarbovenop komt nog een extra laag maatregelen die migranten moeten ontmoedigen en bestraffen. De juridische en sociale bijstand aan asielzoekers wordt teruggeschroefd, asielcentra en lokale opvanginitiatieven worden afgeschaft en asielzoekers moeten zo veel mogelijk kosten zelf dragen. Verder zet het Vlaams Belang ook in op meer veiligheid door extra investeringen in de politie en de oprichting van een Vlaams Veiligheidskorps.

Lees hier meer over het kiesprogramma van het Vlaams Belang

Vooruit

De Vlaamse socialisten, die met de slogan ‘Het is Vooruit. Of het is achteruit. Kies maar’ naar de verkiezingen trekken, denken stappen in de goede richting te kunnen zetten door de pensioenen voortaan op het aantal gewerkte jaren te berekenen en niet langer op basis van de leeftijd. Werkzoekenden moeten ondertussen ernstig op zoek gaan naar een baan. Zo niet volgen er sancties. Vooruit wil ook basisbanen invoeren voor wie na twee jaar actief zoeken nog geen werk heeft gevonden. Verder stelt de partij voor om de leerplicht door schoolplicht te vervangen, de registratierechten bij de aankoop van een eerste woning op een eerste schijf van 250.000 te schrappen en een belastingvrije som in te voeren voor erven en schenken. Wat migratie betreft, pleit ze onder meer voor een aanklampend terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Lees hier meer over het kiesprogramma van Vooruit

Partner Content