Hooligans geven tekst en uitleg: ‘We wilden enkel onze afschuw voor IS tonen’

Hooligans verzamelden in Vilvoorde en trokken dan naar het Brusselse beursgebouw om te manifesteren tegen terrorisme. © Jurgen Augusteyns

Een delegatie van de hooligans die zondag met zowat 450 personen op het Beursplein in Brussel kwamen manifesteren tegen terrorisme en er in aanvaring kwamen met andere aanwezigen en de ordediensten, heeft in Antwerpen tekst en uitleg gegeven bij het incident.

De verenigde groep van supporters van verschillende voetbalclubs heeft het over “een puinhoop aan misverstanden en vertelde onwaarheden” en distantieert zich van het extremistische etiket dat ze achteraf opgeplakt kreeg van onder meer Brussels burgemeester Yvan Mayeur.

De hooligans betreuren dat een en ander zondag danig uit de hand is gelopen, maar stellen dat ze bespuwd en geprovoceerd werden door tegenbetogers die hen onterecht fascisten zouden genoemd hebben. “Wij horen nochtans absoluut niet tot een of andere extreemrechtse club en hadden ook vooraf duidelijk onderling afgesproken dat we geen anti-islamslogans zouden scanderen. Er waren trouwens aanhangers van alle politieke strekkingen bij, ook linkse Waalse supporters bijvoorbeeld”, zegt Rik, een van de woordvoerders van de manifestanten.

Afschuw

“We wilden enkel onze afschuw voor IS tonen. Dat we opgedaagd zijn ondanks dat de oorspronkelijk geplande grote mars verboden was, vinden we logisch: een mars tegen angst afgelasten uit… angst. Wat voor signaal aan de terroristen is dat?”

De betrokkenen zeggen ontgoocheld te zijn in de berichtgeving over het incident door de aanwezige media en vinden verder dat ze “ongelukkig in een politiek steekspel terechtgekomen zijn”. “Dat is erg jammer, want voor het eerst hebben we op deze schaal fans van alle grote clubs bij elkaar gekregen om eendrachtig op straat te komen”, klinkt het.

Of er in de toekomst nog acties komen, laten ze nog in het midden. Ze ontkennen wel met klem dat ze zaterdag zullen deelnemen aan een extreemrechtse betoging in Molenbeek.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content