Leden parlementaire onderzoekscommissie aanslagen Brussel bekend

Patrick Dewael © Belga

Naar alle verwachtingen zal Open VLD-fractieleider Patrick Dewael de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel, voorzitten.

De samenstelling van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek, waarvan de oprichting donderdag definitief groen licht krijgt in de Kamer, wordt stilaan duidelijk. Naar alle verwachting zal Open VLD-fractieleider Patrick Dewael de commissie voorzitten. Volgens de verdeelsleutel D’Hondt is het immers aan de Vlaamse liberalen om de functie waar te nemen.

N-VA mag vier leden afvaardigen. Dat worden Kamervoorzitter Siegfried Bracke, fractieleider Peter De Roover, Christoph D’Haese en Kristien Van Vaerenbergh. Inez De Coninck wordt plaatsvervanger.

Open VLD heeft recht op twee effectieve leden. Naast Patrick Dewael zal Carina Van Cauter voor de liberalen haar opwachting maken. Dirk Janssens wordt de plaatsvervanger.

Bij CD&V worden fractieleider Servais Verherstraeten en Raf Terwingen afgevaardigd, met Franky Demon als plaatsvervanger. Demon zal ook de plaats van Terwingen innemen als vast lid van de bijzondere terreurcommissie, die werd opgericht in de nasleep van de aanslagen in Parijs.

Voor SP.A zal fractieleidster Meryame Kitir als effectief lid zetelen en Hans Bonte als plaatsvervanger. Ecolo-Groen vaardigt Stefaan Van Hecke als effectief lid en Gilles Vanden Burre als plaatsvervanger af.

Aan Franstalige zijde vaardigt PS fractieleidster Laurette Onkelinx, Willy Demeyer en André Frédéric af, met Karine Lalieux als plaatsvervanger. Bij de MR gaat het om fractieleider Denis Ducarme en Richard Miller, met Philippe Goffin als plaatsvervanger. Voor het CDH zal Georges Dallemagne de honneurs waarnemen. De naam van de plaatsvervanger van de Franstalige humanisten ligt nog niet vast.

Vlaams Belang, PVDA, DéFI en PP hebben geen afgevaardigden in de onderzoekscommissie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content