Aanslagen Brussel: nog twee terreurverdachten aangehouden

© Belga

De onderzoeksrechter die gelast is met het onderzoek naar de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart heeft Smaïl F. (32) en Ibrahim F. (28) aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten.

Dat meldt het federaal parket in een persbericht. Ze zouden een safe house in Etterbeek gehuurd hebben. Ze zijn meer bepaald in verdenking gesteld van “deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terroristische moorden en pogingen tot terroristische moorden, als dader, mededader of medeplichtige.”

De twee zouden gelinkt worden aan het huren van een appartement in de Kazernenlaan in Etterbeek. “In de huidige stand van het onderzoek dat dag en nacht actief wordt voortgezet, kan geen enkele bijkomende informatie verstrekt worden”, zo besluit de mededeling van het federaal parket.

Later deze week zal de Brusselse raadkamer beslissen over de verdere aanhouding van Mohamed Abrini, Osama Krayem, Hervé B.M. en Bilal El Makhouki. De vier, die vorige week vrijdag opgepakt werden, zijn alle vier in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten aan een terreurgroep en terroristische moorden.

Abrini en co

Mohammed Abrini is zowel in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs als in dat naar de aanslagen in Brussel in verdenking gesteld. Hij werd gezocht sinds de aanslagen in Parijs, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Abrini bekende dat hij de “man met het hoedje” is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

Osama Krayem, alias Naïm Al Ahmed, werd op 3 oktober 2015 opgehaald in Ulm, in Duitsland, door Salah Abdeslam. Bij het onderzoek naar de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel is Osama K. formeel geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. Hij was ook aanwezig bij de aankoop van de zakken in het winkelcomplex City2 die gebruikt werden bij deze aanslag. Krayem werd enkel in verdenking gesteld voor de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Hervé B.M. (25) werd samen met Osama Krayem opgepakt, terwijl Bilal El Makhoukhi (27) bij zijn ouders in Laken werd opgepakt. Beide mannen worden ervan verdacht dat ze de terroristen logistieke hulp hebben verleend en zijn in verdenking gesteld voor medeplichtigheid aan terroristische moorden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content